In pofida tuturor aspectelor negative asociate cu un guvern autoritar, precum încălcarea drepturilor omului şi limitarea dreptului de expresie, aceste regimuri pot fi profitabile pentru deţinătorii de obligaţiuni dispuşi să ignore încălcarea drepturilor omului în schimbul stabilităţii regimurilor autocratice.

Un ultim exemplu în acest sens il reprezinta Venezuela, ai carei creditori au avut de câştigat de pe urma deciziei, din 12 aprilie, a preşedintelui Nicolas Maduro de a rambursa datorii de 2,5 miliarde de dolari, desi nu are bani pentru plata importurilor de produse alimentare. Cu două zile înainte, El Salvador, o democraţie pentru ultimul sfert de secol, a intrat în incapacitate de plată după ce o dispută dintre preşedinte şi partidul de opoziţie a pus Guvernul în situaţia de a nu putea efectua o plată de 29 de milioane de dolari către un fond de pensii local.

"Într-un regim autoritar, rămânerea la putere a Guvernului este mai importantă decât bunăstarea populaţiei. Având în vedere că incapacitatea de plată a unor obligaţiuni creşte riscul ca guvernul să fie înlăturat, partidul la putere va face tot posibilul pentru a evita un astfel de eveniment", a declarat Victor Fu, director la Stifel Nicolaus & Co.

În ultimul an, investitorii în obligaţiunile suverane în dolari emise de Venezuela au beneficiat de randamente de 55%, comparativ cu un randament de 34% de pe urma obligaţiunilor emise de Ghana, democraţia cu cele mai mari randamente pe pieţele de obligaţiuni. Potrivit analiştilor, obligaţiunile emise de 10 din cele 15 guverne considerate drept nedemocratice de Institutul Freedom House au adus investitorilor randamente de cel puţin 10% în ultimele 12 luni, comparativ cu doar o treime din bondurile emise de statele emergente considerate drept democratice de Freedom House.

În cazul dictaturilor, investitorii au o percepţie mai bună cu privire la cine sunt factorii de decizie şi cum se vor comporta în relaţia cu deţinătorii de obligaţiuni, subliniază Steve Hooker, manager la Newfleet Asset Management LLC. În schimb, în cazul democraţiilor, investitorii trebuie să încerce să înţeleagă modul în care gândesc zecile de politicieni şi birocraţi care au un cuvânt de spus la elaborarea politicilor.

În plus, din cele şase state emergente care au intrat în incapacitate de plată în secolul 21 niciunul nu era considerat drept o autocraţie de Freedom House, scrie agerpres.