"In prezent, singura cale de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei este de a forţa Rusia se se implice în mod serios în procesul de la Minsk. Dar vedem că ruşii nu lasă misiunea de monitorizare a OSCE să-şi facă treaba. Nu ştim câta muniţie şi echipament aduce şi retrage Rusia din Donbas", a afirmat generalul american.

În opinia sa, dacă Rusia ar dori cu adevarat ca acordurile de la Minsk să fie incununate de succes, ar face astfel incat OSCE să acţioneze mai eficient în estul Ucrainei. In context, Ben Hodges a salutat rolul jucat de Germania şi Franţa în acest proces. "Mă bucur că şi SUA se conectează: oferă sprijin, continuă să ceară returnarea Crimeii, de exemplu, şi solicită extinderea sancţiunilor", a adăugat comandantul trupelor SUA în Europa, subliniind că "sancţiunile sunt esenţiale" în acest sens.

In opinia lui, Rusia nu şi-a retras nici acum trupele din Abhazia şi Osetia de Sud, două regiuni separatiste ale Georgiei a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova după războiul de cinci zile din august 2008. În plus, Moscova dispune de 1.500 de militari în Transnistria (Republica Moldova). În acest fel, Rusia susţine instabilitatea în jurul Ucrainei, a concluzionat oficialul.

"Eu sunt sigur că scopul Rusiei este de a impiedica Ucraina să adere vreodată la UE şi NATO, să se integreze deplin în economia occidentală", a adaugat Ben Hodges, scrie agerpres.