In opinia oamenilor de stiinta, gunoaiele care au invadat, pur si simplu, orbitele circumterestre vor constitui in viitorul apropiat un pericol real la adresa aparatelor spatiale.

In plus, se va ajunge in situatia in care va fi dificil de stabilit daca satelitii vor fi scosi din functiune ca urmare a coliziunii cu bucatatile de rachete cosmice sau a actiunii unei alte tari.

Conform datelor NASA, in jurul Pamantului evolueaza peste 23.000 de fragmente, mai mari de 10 centimentri, ale diferitelor aparate spatiale, numarul total al deseurilor fiind estimat la aproximativ 1.000 de miliarde de resturi de diferite dimensiuni. Ele se afla la o altitudine cuprinsa intre 160 si 745 de kilometri de suprafata Terrei. 

La aceasta inaltime lucreza majoritatea satelitilor militari din tarile care dispun de astfel de tehnologii. Potrivit expertilor, in ultimii 20 de ani, au fost consemnate numeroase cazuri cand, brusc, s-a pierdut legatura cu zeci de sateliti militari. Se presupune ca din cauza ciocnirii cu un deseu cosmic.