Exista numeroase studii stiintifice, potrivit carora o alimentatie sanatoasa are legatura cu pastrarea la un nivel onorabil a abilitatilor cognitive, dar, din pacate, nu au putut fi evitate dezinformarile, cred autorii raportului. Iar in ceea ce priveste produsele a caror utilitate este dovedita stiinfic in special pentru persoane trecute de o anumita varsta, astfel de informatii sunt destul de putine.

Tocmai de aceea, expertii canadieni au decis sa realizeze un experiment, menita sa prezinte o dieta echilibrata pentru oameni de varsta inaintata si care sunt preocupati de viitorul lor din punctul de vedere al santatii si, in special, de sanatate mentala.

Regimul pus la punct de specialistii canadieni are menirea de a reduce cu aproape 30% riscul unor deteriorari cognitive moderate si ofera un tablou general al unei alimentatii sanatoase. Nu este vorba de produse concrete extrem de folositoare pentru sanatate. 

In acest sens, persoanelor in varsta li se recomanda sa consume fructe de padure si legume, cu includerea pestelui si a alunelor in meniul a cel putin trei zile pe saptamana. De asemenea, nu trebuie sa lipseasca cerealele. Deosebit de importanta este respectarea unui echilibru si diversitate in alimentatie.