Pare inceputul unui vechi roman de spionaj. In ultimele luni ale presedintiei lui Barack Obama, care va ramane in istorie pentru restabilirea relatiilor diplomatice cu Havana, o boala misterioasa i-a afectat subit pe functionarii ambasadei americane in Cuba. Afectiunea s-a dovedit destul de grava, impunand repatrierea discreta a persoanelor vizate.

Alertate, autoritatile cubaneze au negat orice implicare, grabindu-se sa-si ofere serviciile pentru elucidarea enigmei. Dar aceasta bunavointa nu a convins Washingtonul. Astfel, ca, in 23 mai, doi diplomati cubanezi prezenti in capitala federala au fost rugati sa paraseasca, la fel de discret, teritoriul Statelor Unite.

Cateva saptamani mai tarziu, in 16 iunie, cand Donald Trump a anuntat, in fata exilatilor anti-castristi instalati la Miami, o racire a relatiilor cu Cuba, liderul de la Casa Alba a omis sa mentioneze incidentul, care nu a fost dezvaluita si confirmata de Departamentul de stat decat in data de 9 august.

Ce s-a intamplat, totusi, cu diplomatii americani? Deloc dornic sa dezvolte subiectul, purtatorul de cuvant Heather Nauert s-a multumit sa vorbeasca despre "o serie de tulburari de natura psihica", adaugand ca nu dispune de "un raspuns definitiv privind sursa sau cauza acestor incidente". Neoficial insa a fost evocata o arma acustica.

Asta dupa ce guvernul canadian, ceva mai vorbaret, a anuntat in aceeasi zi ca unul dintre diplomatii sai in functie la Havana a asurzit dintr-odata. Se ridica, desigur, o serie de intrebari: cine este interesat de o noua deteriorare a relatiilor dintre SUA si Cuba si de ce a fost vizata Canada, al carei premier Justin Trudeau a salutat legaturile cu Havana?

Reactionand, autoritatile cubaneze au declarat ca Havana "nu a tolerat niciodata si nu va tolera utilizarea, pe teritoriul ei, a vreunor actiuni care i-ar avea drept tinta pe diplomatii acreditati si familiile acestora, fara nici cea mai mica exceptie".