"Primele mele 100 de zile au fost foarte palpitante şi foarte productive", a spus Trump în cursul unei reuniuni publice în Pennsylvania, unul dintre statele care i-au adus victoria la 8 noiembrie 2016. Si, "vom câştiga fiecare viitoare mare, mare bătălie", a adăugat succesorul lui Barack Obama.

"In aceste 100 de zile, am fost într-o permanenta acţiune", a asigurat Trump, în pofida numeroaselor răsturnări de situaţie cu care s-a confruntat, dintre care cele mai rasunatoare rămân eşecul privind asigurările de sănătate şi suspendarea de către justiţie a decretului antiimigraţie.

Preşedintele american a profitat de o bună parte a discursului său pentru a critica aspru mass-media, chiar punctual. "CNN şi MSBNC sunt 'fake news'", a lansat Trump, declarandu-se, totodata, încântat ca este in Pennsylvania, "la peste 150 de kilometri de mocirla de la Washington" unde, in acelasi timp, se desfăşura Balul Asociaţiei corespondenţilor la Casa Albă.

O întâlnire tradiţională pentru preşedinţii americani, dar pe care Donald Trump a decis să o boicoteze, considerandu-se "maltratat" de presă.  Este un dineu, "foarte, foarte plictisitor", la care participă "foarte multi actori de la Hollywood", a lansat Trump indemnand asistenta să huiduie structurile de presă prezente la balul din capitala ţării.

De mentionat ca, pentru a conferi valoare acestui prim bilant, Casa Albă a prezentat, miercuri, o vastă reformă fiscală, ce prevede, printre altele, reducerea de la 35% la 15% cota de impozitare pentru companii si de la spate la trei transele de impozitare pentru gospodarii, cu un nivel maxim de 35%. Descrisa drept "una dintre cele mai importante" din istoria Statelor Unite, reforma permite, de asemenea, marilor intreprinderi să îşi repatrieze lichidităţile deţinute în străinătate plătind o singură dată impozit pentru această operaţiune.

Pe de alta parte, programul va introduce o bază de impozitare "teritorială" pentru firmele americane. Oricum, pentru a intra in vigoare, propunerea trebuie supusă aprobarii Congresului SUA si riscă modificari substantiale ţinând cont de disensiunile dintre republicani, partidul lui Trump, şi opoziţia democrată, dar şi din rândul republicanilor in legatura cu eventualele consecinţe asupra deficitului bugetar.

In alta ordine de idei, tot in ajunul discursului de bilant, preşedintele american a semnat un ordin denumit America-First Offshore Energy Strategy (strategia energetică offshore America pe primul loc) către ministerul de interne al SUA, cerând revizuirea şi înlocuirea planului de dezvoltare pe cinci ani în domeniul petrolului şi gazelor al predecesorului său. "Deschidem... Astăzi dezlănţuim energia Americii şi deschidem calea pentru mii şi mii de locuri de muncă bine plătite în sectorul energetic american", a lansat Trump.

În campania sa electorala, actualul lider de la Casa Alba promisese sa elimine restricţiile legate de mediu care, după părerea sa, pun piedici în calea dezvoltării energetice fără a aduce beneficii palpabile. In opinia analistilor, ordinul ar putea să nu producă efecte semnificative, cererea de noi perimetre a industriei petroliere este scazuta, iar pretul titeiului este inca mic.