Principalele obiective ale regionalizarii sunt: asigurarea unui standard minim de trai, descentralizarea competentelor administrative, simplificarea sistemului administrativ si reducerea birocratiei, ridicarea gradului de absorbtie a fondurilor europene, stimularea colaborarii si cooperarii.”, a declarat ministrul dezvoltarii regionale la Craiova.

Dezbaterea publica cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare, organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in plan local, a avut loc ieri, 6 iunie, la Craiova. Dezbaterea a fost prezidata de viceprim-ministrul Liviu Dragnea si de oficialii locali.
“Discutam astazi despre ce inseamna regionalizare si de ce avem nevoie de regionalizare. Din pacate, in ultimii 23 de ani actualul sistem administrativ a creat o dezvoltare dezechilibrata a acestei tari –judete mai bogate, mai sarace si foarte sarace. Sunt judete in care o mare parte din populatie nu are acces la minimum de conditii de civilizatie, la dezvoltare. Daca pastram actualul sistem, transformam Romania intr-o tara de printi si cersetori. Facem regiuni ca sa avem o repartizare echilibrata a resurselor catre toti cetatenii Romaniei”, a mai declarat Dragnea.

Dezbaterea de la Craiova este cea de-a doua din seria de consultari organizate de MDRAP in fiecare regiune de dezvoltare. Prima dezbatere s-a desfasurat in luna mai, la Iasi, iar urmatoarea va avea loc astazi, 7 iunie a.c., la Timisoara.

Dezbaterile in plan local reprezinta una dintre etapele procesului de pregatire a proiectului de
regionalizare-descentralizare.