Garda de coasta a Statelor Unite, US Coast Guard, are nevoie de un nou spargator de gheata, care sa fie deplasat in Alaska, pentru a contracara prezenta militara a Rusiei in Arctica, a anuntat televiziunea CNN. Senatorii Angus King si Lisa Murkowski, precum si comandantul Paul Zukunft sustin ca Moscova procedeaza, practic, la militarizarea regiunii respective, agitand armele prin organizarea de exercitii surpriza cu participarea a mii de militari.

Senatorii declara, de asemenea, ca intrarea in serviciu a noului spargator de gheata este indispensabila tinand cont de activitatile militare si comerciale ale Rusiei in Arctica, dar si de numarul de nave din aceasta categorie de care dispune Moscova. "In timp ce noi solicitam cumprarea unei singure asemenea ambarcatiuni, rusii construiesc 14", a spus Lisa Murkowski.

Potrivit administratiei americane, rusii au 40 de spargatoare de gheata. Intr-un interviu acordat publicatiei Newsweek in iunie, amiralul Paul Zukunft a indicat trei factori care, in opinia lui, impiedica SUA sa rivalizeze cu Rusia in Arctica: penuria de spargatoare de gheata, absenta unei strategii nationale privind aceasta regiune si refuzul de a ratifica un document important, Conventia ONU vizand drepturile asupra marii.