1. Da, daca se actioneaza in interesele lui personale. Daca SUA vor alege anul viitor un presedinte patriot, adica nu un democrat, cu Rusia se va putea ajunge la un acord reciproc avantajos. Iar Europa si statele democratice din Asia vor urma acest exemplu.

2. Putin s-a format la scoala KGB-ului si a facut cariera inainte de destramarea imperiului sovietic. El a studiat in detaliu metodele speciale aplicate in tarile occidentale, in special in Germania. Locatarul de la Kremlin este un erudit, stapaneste perfect limba germana, intelege Europa si Orientul Mijlociu la fel ca orice alt conducator nationalist. 

In discursurile si aparitiile sale publice, Putin se comporta ca un lider nationalist clasic, pentru care principala baza ideologica este Biserica ortodoxa rusa. Nu este exclus ca Putin sa joace putin teatru, dar dincolo de orice, el ramane un nationalist, iar astfel de oameni sunt intotdeauna legati de biserica ortodoxa, sunt respectati de popor, care il sustine, scrie American Thinker.

3. Statele Unite si liderii europeni pot recurge la interesele lui nationale si personale si, de aceea, Putin nu poate fi creditat cu mai multe incredere decat orice alt politician. In ultima instanta, toti actioneaza in numele unor interese.

4. Din punct de vedere economic, Rusia traverseaza o perioada de mari dificultati. Aparenta bunastare a moscovitilor sau a locuitorilor din Sankt-Petersburg este, in realitate, o vitrina costisitoare. Dincolo de aceste orase, stralucirea dispare imediat, iar Putin simte acest lucru. Veniturile Kremlinului din exporturile de petrol, principala sursa de  scad si vor continua sa scada, pentru ca piata titeiului nu se va redresa nici in 2016.

In aceste conditii, Putin ramane cu activele lui care scad in valoare. Occidentul il poate ajuta pe presedintele rus din acelasi motiv pentru care l-au ajutat pe Stalin: ca un aliat puternic si nemilos. Fara tancurile lui Stalin, aliatii occidentali ar fi reusit cu greu sa-l zdrobeasca pe Hitler, sustine publicatia citata.

5. Dupa cum s-a vazut in Siria, Putin a depus o munca uriasa pentru a crestere potentialul armatei sale. E clar ca laudele sterile nu-si mai au locul. Nu poti imita atacurile unor avioane de razboi, a unor rachete de croaziera, sau existenta tancurilor si a specialistilor in IT. E adevarat, nu stim de cate astfel de forte dispune Putin, dar stim ca, pentru ele, liderul de la Kremlin ar putea sacrifica bunastarea poporului.

Putin poate ordona realizarea unui satelit nou, dar nu poate face in asa fel incat economia de consum sa mearga bine. Iar resursele lui se epuizeaza si de aceea el trebuie sa-si refaca puterea politica si militara.

6. SUA si Occidentul sunt suficient de bogate pentru a salva economia rusa, integrand-o in sistemul mondial al comertului astfel incat interesul personal al presedintelui Putin sa coincida cu al lor. Este fundamentul pacii in lume. Prin urmare, avem nevoie de lideri cu viziune si capabili sa ajunga la o intelegere cu Rusia si China.

7. Pe viitor, cel mai mare pericol pentru stabilitatea globala vor deveni teroristii sinucigasi dotati cu arma nucleara. Se pare ca Putin a inteles amenintarea reprezentata de califatele care dobandesc tot mai multa influenta si putere. Se pare ca si europenii s-au trezit.