Executand radicali sunniti apropiati gruparii Al-Qaeda, dar si demnitari siiti acuzati ca arunca gaz pe foc in Arabia Saudita, responsabilii sauditi au dorit sa trimita un mesaj ferm tuturor dumanilor lor, fara distinctie confesionala. Dar hotarand lichidarea seicului Nimr al-Nimr, Arabia si-a asumat riscul de a agrava periculosul razboi dintre siitii si sunnitii din intreaga lume araba. Un razboi unde, Riadul pentru sunniti si Teheranul pentii siiti sunt principalii protagonisti, fie ca e vorba de Siria sau Yemen, Liban sau Irak. 

Gestul a fost condamnat atat de Iran, care a jurat ca Riadul va "plati un pret ridicat", cat si din Bahrein, unde majoritatea siita este marginalizata de sunnitii la putere aliati sauditilor, dar si de Yemen, unde sauditii si iranienii se confrunta prin aliati interpusi, de LIban si Irak. O reactie care confirma faptul ca aceasta prapastie se va adanci si mai mult, intr-un moment in care Orientul Mijlociu traverseaza o perioada de maxima tensiune.

Semnalul lansat de Riad are mai multe destinatii. Prin executarea unui lider siit, Arabia trimis un mesaj aripii extremiste a majoritatii sale sunnite atrasa de miscarea terorista Statul Islamic, vazut, de unii dintre ei, drept "cel mai bun aparator" al sunnitilor in fata "siitilor eretici" si a sustinerii lui iraniene. Dar a ceda extremistilor este un joc periculos, inclusiv pe pamant saudit, apreciaza cotidianul francez Le Figaro.

Daca in primavara anului 2014, Riad si-a inasprit pozitia vizavi de jihadistii locali care fusesera incurajati anterior sa adere la "razboiul sfant" impotriva dictatorului Assad, regatul ramane, potrivit publicatiei franceze, principalul furnizor de luptatori straini in Siria si Irak, nu numai pentru SI, dar si pentru Frontul al-Nosra, aripa locala a al-Qaeda, sau pentru alte grupari considerate moderate de Franta si Marea Britanie, precum Ahrar el-Sham.

Astfel, RIadul a dat un raspuns califului Abou Baqr al-Bagdadi, care, intr-un mesaj rencent, a cerut simpatizantilor sai sa "inlature" casa Sadoud, familia regala in Arabia, macinata, la randul ei, de tensiuni dupa venirea la putere, in ianuarie, a regelui Salman. Arabia se arata, prin urmare, intransigenta fata de jihadistii care pe pamantul ei au comis mai multe atentate revendicate de noua structura locala a Statului Islamic.

Dar cum exista numerosi simpatizanti ai ideologiei jihadiste, lupta promite sa fie dificila. Exemplul anilor 2003-2005, cand al-Qaeda a facut sa se cutremure bazele monarhiei este, in acest sens, o lectie care nu trebuie uitata, crede Le Figaro.

In opinia cotidianului, pe termen scurt, executia seicului Nimr risca sa inflameze situatia din provinciile estice ale Arabiei, unde traieste minoritatea siita, care sufera de discriminari multiple. De asemenea, ea ar putea relansa miscarea de insurectie printre vecinii siiti din Bahrein si sa agraveze razboiul sangeros din Yemen.