Citand surse din interiorul Statului Major al armatei ruse, Kommersant scrie ca, dupa incidentul similar, de la sfarsitul lunii noiembrie, cand aviatia turca a doborat un avion rus Su-24 pe motiv ca ar fi violat spatiul aerian al tarii, toate contactele cu armata turca au fost intrerupte. "Prin urmare, noi nu stim despre ce avertismente vorbeste partea turca", au precizat sursele mentionate.

Se va ajunge la o escaladare a situatiei, chiar cu riscul unei confruntari deschise? Da, sustin expertii consultati de Kommersant. Si, spun ei, daca lucrurile vor fi lasate la voia intamplarii, va fi vorba nu despre un conflict intre doua tari, ci un conflict intre Rusia si NATO.

"In ultimele doua luni, presedintele Recep Tayiip Erdogan a avut grija sa atraga de partea lui aliatii nord-atlantiri. Iar tonul mult mai ferm al declaratiilor facute la Bruxelles in legatura cu ultimul incident aerian arata ca demersurile sefului statului turc au avut succes. Europa si Occidentul au nevoie de Turcia pentru reglementarea crizei refugiatilor. Erdogan profita de acest context pentru a obtine mai multe avantaje, inclusiv sustinere in confictul cu Moscova.

In cazul incidentului cu Su-34, Erdogan a transmis Kremlinului un mesaj cat se poate de clar: haideti sa ne intelegem, in caz contract ar putea izbucni un conflict unde, in spatele Ankarei se vor afla NATO si UE", a comentat, pentru Kommersant, Andrei Kortunov, directorul Consiliului pentru afaceri internationale al Rusiei.

De aceeasi parere este si Ruslan Puhov, directorul Centrului de strategie si analiza tehnologiilor. "Istoria cu avionul Su-34, un aparat modern, dotat cu aparatura necesara evitarii unor astfel de incidente, modul in care intreaga poveste a fost interpretata reprezinta acel eveniment care ne apropie de o confruntare militara directa cu Turcia", afirma expertul.

Moscova pare sa se pregateasca pentru oricare dintre scenarii, consolidandu-si prezenta miltiara in Siria. Sursele Kommersant au declarat ca la nivelul structurilor operative ale Statului major general al armatei s-a decis testarea in conditii de lupta a celui mai nou avion de atac al Rusiei, Su-35S. Potrivit unor informatii neoficiale, este vorba despre cele patru avioane intrate in dotarea fortelor aeriene ale Rusiei la sfarsitul anului trecut.