Contactat de presa, Ministerul francez de Finanţe a refuzat să confirme informaţia, invocând respectarea "secretului fiscal". La rândul său, grupul american a precizat că nu a primit nicio notificare fiscală vizând Apple France, una din cele două filiale Apple din Franţa alături de Apple Retail.

Potrivit "L'Express", grupului american i se cere să plătească suma de 400 milioane de euro în urma unei anchete efectuate de fiscul francez, care a vizat perioada 2011 - 2013, şi care a condus la efectuarea unor percheziţii la birourile din Paris ale Apple în 2014.

"L'Express" susţine că Apple France nu încasează pe teritoriul francez decât o parte dintre sumele realizate de terţi de pe urma vânzărilor de iPhone, iPad sau MacBook. Astfel, sumele înregistrate în registrele contabile rămân reduse şi o mare parte din bani sunt transferaţi la Cork, Irlanda, o strategie fiscală considerată legală de Apple, dar apreciată de autorităţile franceze ca fiind abuzivă.

În paralel, gigantul american a fost somat la finele lunii august de Comisia Europeană să ramburseze Irlandei taxe în valoare de peste 13 miliarde de euro reprezentând avantaje fiscale incorecte de care Apple a beneficiat din partea autorităţilor irlandeze. Autorităţile franceze sunt interesate de practicile fiscale ale mai multor companii multinaţionale americane, precum Alphabet, firma mamă a Google, McDonald's sau Priceline Group, firma mamă a companiei de rezervări hoteliere online Booking.com, mentioneaza agerpres.