În timpul campaniei electorale, preşedintele Emmanuel Macron a promis înfiinţarea unui fond de zece miliarde de euro (10,5 miliarde dolari) pentru a promova proiecte de cercetare şi industriale, care vor fi finanţate prin vânzarea acţiunilor la companii în care statul deţine participaţii minoritare şi prin dividende.

Reafirmând acest angajament, Le Maire a anunţat miercuri: "Vom face disponibili zece miliarde de euro pentru a finanţa inovaţii. Voi anunţa în următoarele luni vânzări semnificative de acţiuni în companii publice, care vor permite plătitorilor de taxe să vadă că banii sunt cheltuiţi pe viitor şi nu pe trecut".

Ministrul de Finanţe nu a precizat de la ce firme vor fi vândute participaţii. Agenţia participaţiilor statului, sub autoritatea lui Bruno Le Maire, gestionează în total active de aproximativ 90 de miliarde de euro.

În 2015, compania Renault a fost angajată într-o bătălie publică cu ministrul economiei de atunci, Emmanuel Macron. Tensiunile s-au centrat în jurul participaţiei deţinute de Guvern, majorata de Macron la aproape 20%, de la 15% stabilit în 2002, împreună cu partenerul de alianţă Nissan şi alţi acţionari importanţi. Decizia a venit pe fondul temerilor sindicatelor şi ale presei, conform cărora Renault a fost "Nissanizată".

Renault, Orange şi Engie au o prezenţă importantă pe piaţa din România, precizeaza agerpres.