Trupe germane sunt staţionate la Incirlik, bază situată în apropierea graniţei cu Siria, ca parte a luptei împotriva grupării teroriste Statul Islamic, dar Turcia a interzis parlamentarilor germani să viziteze baza. Cel mai probabil relocarea trupelor va avea loc în cursul acestei luni, dar ministrul apărării german, Ursula von der Leyen, trebuie să gestioneze modul în care va fi suplinită absenţa acestora în contextul participării Germaniei la coaliţia condusă de SUA împotriva SI.

Relocarea celor 260 de militari germani şi a echipamentelor militare, inclusiv a avioanelor de recunoaştere de tip Tornado, la baza aeriană din Iordania va dura circa două luni, notează DPA. Baza din Iordania se află la Al Azraq şi aici sunt deja desfăşurate trupe americane, belgiene şi olandeze. Retragerea trupelor germane de la Incirlik nu presupune o ieşire totală a militarilor germani din Turcia, deoarece mai există un mic contingent de militari germani la baza NATO din Konya.

Luni, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu precizase, într-o conferinţă de presă susţinut alături de omologul său german Sigmar Gabriel, că vizitele parlamentarilor germani "sunt posibile în prezent la baza NATO din Konya, nu la Incirlik". Contactele parlamentarilor de la Berlin cu militarii germani aflaţi în misiune în Turcia au constituit o sursă de tensiune în relaţiile bilaterale. Ankara nu şi-a schimbat punctul de vedere: baza aeriană de la Incirlik - utilizată de NATO, inclusiv de aviaţia americană - aparţine Turciei, care este singura în măsură să ia decizii legate de acest obiectiv militar.

Gabriel reafirmase luni poziţia ţării sale, potrivit căreia, conform Constituţiei Germaniei, forţele armate sunt controlate de parlament, prin urmare parlamentarii trebuie să poată vizita trupele staţionate în străinătate. Ministrul de externe german insistase că refuzul Ankarei de a permite vizitele la Incirlik nu permite alte opţiuni: "Regret, deşi vă cer înţelegere, deoarece din motive de politică internă va trebui să ne mutăm militarii", scrie agerpres.