Bilantul este devastator: 12 morti si aproximativ 50 de raniti, dintre care 18 in stare gravă. Despre un atentat terorist vorbise, anterior, si cancelarul Angela Merkel. Thomas de Maiziere a afirmat de asemenea că gruparea teroristă Statul Islamic nu a revendicat direct responsabilitatea pentru atac, precizand ca presupusul autor al atacului este un solicitant de azil pakistanez, care neagă insa implicarea sa in tragicul eveniment de luni seara.

"Suspectul este pakistanez. El a ajuns în Germania la 31 decembrie 2015 şi a fost înregistrat, după care a reapărut la Berlin în februarie. El neagă crima. Ancheta continuă", a adăugat Thomas de Maiziere.

In acest context, premierul slovac, Robert Fico a estimat ca Europa începe să îşi piardă răbdarea în privinţa migraţiei. "Faptele sunt simple: un imigrant care a ajuns în Germania şi a primit statutul de refugiat este acum interogat ca suspect responsabil pentru acest atac atroce şi respingător", a spus Fico într-o conferinţă de presă.

Bărbatul suspectat că s-a aflat la volanul camionului care a intrat luni seară cu viteză în mulţimea adunată la un târg de Crăciun de la Berlin a negat orice implicare în atac. În vârstă de 23 de ani, Naved B. este un refugiat posibil din Pakistan, care a ajuns în Germania în urmă cu un an şi care locuia într-un centru pentru refugiaţi.

Oficiali din cadrul securităţii au spus că suspectul, care a folosit două nume false, era cunoscut de poliţie pentru comiterea de mici infracţiuni, însă nu avea legături cu islamul radical. Conform unui raport al poliţiei citat de cotidianul Die Welt, suspectul avea un permis de şedere temporară din iunie 2016, scrie agerpres.

Pe de alta parte, surse din cadrul serviciilor de securitate, citatit tot acelasi cotidian, au anuntat ca poliţia germană consideră că pakistanezul arestat ca suspect nu ar fi adevăratul autor al atacului. "Nu am prins omul care trebuie", a spus un oficial din cadrul poliţiei. "Prin urmare, avem o nouă situaţie. Adevăratul atacator este în continuare înarmat, este în libertate şi poate face noi victime", a spus sursa citată de Die Welt.