Studiile au fost efectuate de Universitatea Duke (SUA) si Universitatea din Edinburgh, iar coordonatorul echipei de cercetare, dr. George P. Blaiklock, a demonstrat ca, din punct de vedere genetic, persoanele cu grupa sanguina 0I prezinta cel mai mare risc la infarct. O dovada in acest sens este lipsa totala a unor enzime cu rol in reglarea metabolismului colesterolului care, depunandu-se pe peretii interiori ai vaselor de sange, poate conduce la infarct sau la alte boli cardiovasculare. Potrivit dr. George P. Blaiklock, lipsa poluarii si a stresului i-a ferit pe cei din categoria 0I de boli cardiace in urma cu 6-7 decenii. Astazi insa, cand poluarea chimica si mai ales stresul fizic si psihic afecteaza 94% din populatia nord-americana si mai cu seama pe cea europeana, datele privind riscul de infarct miocardic s-au schimbat radical. Datele ultimelor rezultate ale cercetarilor antropologice medicale, conduse de George P. Blaiklock in ultimii patru ani, asupra riscului la infarct in Europa (inclusiv Romania) se prezinta astfel: 

A. Barbati I. Grupa 0(I)

1. Tipul musculos, caracterizat prin dezvoltarea musculaturii membrelor, conturul fetei dreptunghiular, pilozitate crescuta pe piept si picioare. Predispozitia la infarct este foarte scazuta intre 22 si 40 de ani, scazuta intre 40 si 65 de ani, ceva mai crescuta intre 66 si 70 de ani si mai accentuata dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - multa miscare si munca fizica, pana la oboseala, in fiecare zi; - consumul de alcool este total contraindicat, chiar si in doze mici, acesta producand o scadere a absorbtiei de calciu, necesar musculaturii inimii. 2. Tipul sportiv, caracterizat prin dezvoltarea muschilor toracici (trapezi), picioare mai scurte decat trupul, forma a fetei "rombicai. Predispozitia la infarct este extrem de scazuta intre 22 si 40 de ani, foarte scazuta intre 41 si 65 de ani si crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - vitaminizarea si mineralizarea organismului, vara si toamna; - consum de carne de pasare si peste, primavara si toamna; - consum de carne de pasare si peste, primavara si iarna; - grija fata de poluarea camerei de dormit. 3. Tipul digestiv, caracterizat prin dezvoltarea abdomenului si soldurilor, picioare scurte, fata in forma de para. Predispozitia la infarct este relativ scazuta intre 22 si 40 de ani, mai crescuta intre 41 si 60 de ani, crescuta intre 61 si 70 de ani, foarte crescuta dupa 70 de ani. Recomandari speciale: - lipsa totala a condimentelor din mancare; - evitarea uleiurilor prajite; - multa miscare, cu o ora inainte de culcare; - repaus dupa fiecare masa de circa 10-15 minute. 4. Tipul cerebral, caracterizat prin dezvoltarea tuturor partilor corporale mai mult in lungime decat in latime, incepand cu picioarele si terminand cu degetele. Predispozitia la infarct este scazuta intre 22 si 40 de ani, ceva mai crescuta intre 41 si 60 de ani, destul de crescuta intre 61 si 70 de ani si foarte crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - alimentatie echilibrata, in functie de sezon; - reducerea consumului de cafea dupa 27-30 de ani; - evitarea totala a fumatului dupa 35 de ani. 

II. Grupa AII (Tipologia corporala specifica este aceeasi de la grupa 0I).

1. Tipul musculos, la care predispozitia la infarct este scazuta intre 22 si 40 de ani, crescuta intre 41 si 60 de ani, foarte crescuta intre 41 si 60 de ani, foarte crescuta intre 61 si 70 de ani si extrem de crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - micul dejun sa fie cat mai bogat in proteine animale (inclusiv oua, supe de carne) - evitarea efortului fizic dupa orele 19.00-20.00; - este interzis consumul de alcool inainte de masa de pranz, ca si inainte de culcare; - se recomanda o viata sexuala foarte bogata, vara si iarna. 2. Tipul respirator - Predispozitia la infarct este relativ scazuta intre 33 si 40 de ani, scazuta intre 41 si 60 de ani, cea mai scazuta intre 61 si 70 de ani, in cazul unei vieti care respecta normele de sanatate, crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - iesirea la aer curat, de 2-3 ori pe saptamana, asociata cu gimnastica, dimineata, dar mai ales seara, la 1-2 ore dupa cina, cu 20-30 minute inainte de culcare; - strict interzis fumatul activ sau pasiv dupa varsta de 30-35 de ani. 3. Tipul digestiv - Predispozitia la infarct este relativ scazuta intre 22 si 40 de ani, mai crescuta intre 41 si 60 de ani, foarte crescuta intre 61 si 70 de ani si extrem de crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - consum minim de dulciuri si grasimi; - regim alimentar bogat in proteine de peste, saptamanal; - consum de verdeturi saptamanal; - odihna obligatorie intre orele 16.00 si 18.00, dupa un efort fizic sau psihic extenuant; - imbogatirea vietii spirituale, prin lectura, teatru, film; - evitarea agitatiei psihice vara si toamna. 4. Tipul cerebral - Predispozitia la infarct este nula (neglijabila) intre 22 si 40 de ani, crescuta pana la foarte crescuta intre 41 si 60 de ani, relativ scazuta intre 61 si 70 de ani si foarte crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - evitarea starilor de anemie produse de lipsa de fier. Se indica un consum saptamanal de ficat de porc, vita sau pasare; - consum zilnic de legume crude; - evitarea starilor conflictuale si in general a stresului; - respectarea a minimum 7 ore de somn, intre orele 23.00 si 6.00; - organizarea cat mai riguroasa a activitatii zilnice; - cura de dezintoxicare informationala (intelectuala), la tara sau munte, de minimum 30 de zile pe an. 

III. Grupa BIII 1. Tipul musculos - Predispozitia la infarct este extrem de scazuta intre 22 si 40 de ani, scazuta intre 41 si 60 de ani, destul de crescuta intre 61 si 70 de ani si foarte crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - gimnastica de dimineata, zilnic, obligatoriu 5-10 minute; - mic dejun bogat in lactate; - consum de alimente bogate in vitamina B; - dupa 40 de ani, este exclus consumul oricaror bauturi alcoolice. 2. Tipul respirator - Predispozitia la infarct este neglijabila intre 22 si 40 de ani, extrem de scazuta intre 41 si 60 de ani, in cazul in care nu se face exces de nicotina sau alcool, redus intre 61 si 70 de ani si extrem de crescut dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - evitarea mancarurilor "uscatei, reci, la orele pranzului; - consum de lichide, la fiecare senzatie de sete, de maximum 0,5 l mai ales vara si toamna; - fumatul activ sau pasiv, dupa varsta de 45-50 de ani, trebuie total eliminat, indiferent de costul socului psihic sau financiar. 3. Tipul digestiv - Predispozitia la infarct este relativ scazuta intre 22 si 40 de ani, foarte scazuta intre 41 si 60 de ani, foarte crescuta intre 61 si 70 de ani si extrem de scazuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - lipsa totala de mancaruri grase; - consum des de usturoi; - consult cardiologic de doua ori pe an; - odihna 30-40 de minute dupa efort fizic. 4. Tipul cerebral - Predispozitia la infarct este relativ scazuta intre 22 si 40 de ani, mai crescuta intre 41 si 60 de ani, foarte crescuta intre 61 si 70 de ani si extrem de crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - consum zilnic de dulciuri, dupa micul dejun; - evitarea efortului psihic primavara tarzie si la inceputul toameni; - ordonarea programului de lucru, in stil nemtesc. - imbogatirea vietii sexuale dupa 35 de ani. 

Grupa ABIV (vezi recomandarile de la Grupa AII)

B. Femei I. Grupa 0I (tipologia corporala specifica este aceeasi de la Grupa 01 - Barbati) 1. Tipul musculos - Predispozitia la infarct este destul de scazuta intre 28 si 38 de ani, crescuta intre 39 si 59 de ani, scazuta intre 60 si 70 de ani si foarte crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - mic dejun bogat; - alimentatie foarte bogata in lactate, la orele de scadere a glicemiei (11-13); - deserturi foarte dulci (in cantitati moderate) imediat dupa dejun; - miscare foarte multa, in primele 3-4 ore dupa trezire (se indica chiar mersul pe jos la serviciu, indiferent de distanta) - sex pe lumina naturala, saptamanal, dupa-amiaza, pentru revigorarea functiilor glandei epifize (dependenta de radiatiile solare). 3. Tipul respirator - Predispozitia la infarct este neglijabila intre 20 si 38 de ani, foarte scazuta intre 39 si 59 de ani, scazuta intre 60 si 70 de ani si mai crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - alimentatie bazata pe proteine vegetale (ex. fasole); - consum zilnic de grasimi animale, servite numai la dejun - evitarea absoluta a inhalarii de noxe (toxice) produse de fumul de tigara. 4. Tipul digestiv - Predispozitia la infarct este foarte scazuta intre 20 si 38 de ani, crescuta intre 39 si 59 de ani, scazuta intre 60 si 70 de ani si crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - micul dejun trebuie sa fie lipsit de grasimi animale (unt, margarina) sau preparate in uleiuri; - la dejun sunt indicate ciorbele acrite cu lamaie (nu cu sare de lamaie, otet sau alte produse); - necesitatea respectarii a minimum 8 ore de somn este o conditie absoluta; - nu se recomanda efort psihic dimineata. 5. Tipul cerebral - Predispozitia la infarct este scazuta intre 20 si 38 de ani, mai crescuta intre 39 si 59 de ani, scazuta intre 60 si 70 de ani si foarte crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - alimentatie foarte bogata in vitaminele B, C si D; - trei mese, servite la ore fixe, cu un continut bogat in calciu; - solicitarea permanenta, daca se poate zilnic, a gandirii rationale, in mod placut, cum ar fi teatrul, filmul, integramele si, nu in ultimul rand, lecturile; - vacante scurte, de 3-4 zile, in ambianta unor grupuri, de cel putin doua-trei pe an; - evitarea nicotinei, dimineata si seara. 

Grupa AII 1. Tipul muscular - Predispozitia la infarct este neglijabila intre 20 si 38 de ani, extrem de scazuta intre 39 si 59 de ani, crescuta intre 60 si 70 de ani si scazuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - dimineata, este obligatoriu sa se faca multa miscare, inainte de micul dejun; - micul dejun trebuie sa fie foarte bogat in proteine animale (inclusiv oua); - sa fie evitat consumul de cafea tare; - nu se recomanda dulciuri inainte de orele 10-10.30; - activitatea fizica pana la epuizare este indicata la una-doua ore dupa servirea dejunului mai bogat in proteine; - trebuie evitat sexul "in excesi dupa orele 23.00. 2. Tipul respirator - Predispozitia la infarct este extrem de scazuta intre 20 si 38 de ani, crescuta intre 39 si 59 de ani, scazuta intre 60 si 70 de ani si foarte crescuta peste 71 de ani. Recomandari speciale: - consum zilnic de vegetale, la micul dejun; - ceapa si usturoiul nu trebuie sa lipseasca din alimentatie la pranz si la cina; - evitarea poluarii tabagice este obligatorie; - gimnastica inainte de culcare (de 3-15 minute) este esentiala.

3. Tipul digestiv - Predispozitia la infarct este relativ scazuta intre 20 si 38 de ani, crescuta intre 39 si 59 de ani, foarte crescuta intre 60 si 70 de ani si extrem de crescuta dupa 71 de ani. Recomandari speciale: Avand in vedere ca acest tip este cel mai predispus la boli cardiovasculare este absolut necesar sa va faceti un control medical general, o data la doua-trei luni in cabinetele cardiologice si de boli interne si sa respectati cu strictete regimul alimentar indicat de medicii specialisti.

4. Tipul cerebral - Riscul la infarct este relativ scazut pana la neglijabil intre 20 si 38 de ani, crescut intre 39 si 59 de ani, foarte crescut intre 60 si 70 de ani, si foarte scazut dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - servirea inainte si dupa micul dejun de ceaiuri indulcite puternic; - dejun servit dupa ora 13.00, in mod lent, asociat unui paharel de vin (maximum 0,5 l); - evitarea totala a consumului de bauturi distilate; - viata sexuala cat mai intens traita si cat mai regulata. 

III. Grupa BIII 1. Tipul musculos - Riscul la infarct este neglijabil intre 20 si 38 de ani, foarte scazut intre 39 si 59 de ani, scazut intre 60 si 70 de ani si mai crescut peste 71 de ani. Recomandari speciale: - miscare, activitate fizica, 5-6 ore pe zi; - alimentatie bazata pe legume bogate in vitaminele B si D; - evitarea inactivitatii psihice (lectura, film etc.) - perioade de 30-40 de zile de abstinenta sexuala. 2. Tipul respirator - Riscul la infarct este neglijabil intre 20 si 38 de ani, foarte crescut intre 39 si 59 de ani, foarte crescut intre 60 si 70 de ani si neglijabil dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - consum de lichide (ape minerale) dupa micul dejun (peste 0,6 l) - dejun bazat pe supe necodimentate si nesarate; - consum foarte bogat de branzeturi, seara; - evitarea consumului de medicamente analgezice (ex. algocalmin, paracetamol), ca si de calmante (sedative). 3. Tipul digestiv - Riscul la infarct este destul de crescut intre 20 si 38 de ani, crescut intre 39 si 59 de ani, scazut intre 60 si 70 de ani si foarte crescut dupa 71 de ani. Recomandari speciale: - relaxare de 20-30 minute dupa fiecare masa; - evitarea consumului de "saraturii (saramuri, muraturi), indiferent de anotimp. - eliminarea din alimentatie a uleiurilor vegetale prajite; - consult anual la cabinetul de cardiologie. 4. Tipul cerebral - Prezinta risc de 0,005% la infarct miocardic, considerat neglijabil. Pentru persoanele care au depasit varsta de 48 de ani este recomandat sa se evite stresul psihic si total starile conflictuale cu cei din jur. 

IV. Grupa ABIV Aceeasi predispozitie la infarct ca si cea descrisa la grupa A in cazul femeilor. Citeste toate recomandarile indicate la Femei-Grupa A.