Orice vânzare substanţială a operaţiunilor Nidera ar reprezenta o modificare semnificativă a strategiei pentru grupul chinez. La momentul preluării, COFCO spera să combine Nidera cu Noble Agri, o divizie din Singapore a Noble Group, preluată în 2014. Însă pierderile neaşteptate înregistrate de Nidera precum şi neregulile contabile descoperite anul trecut la operaţiunile din America Latină au convins conducerea COFCO să analizeze o posibilă vânzare.

Achiziţiile făcute în ultimii ani de COFCO, cel mai mare trader de cereale din China, i-au permis să devină un competitor important pentru cei patru giganţi globali de pe piaţa de agribusiness (ADM, Bunge, Cargill şi Louis Dreyfus). În 2014 COFCO a plătit 1,5 miliarde de dolari pentru un pachet de 51% din acţiunile Noble Agri şi alte 750 milioane de dolari pentru restul acţiunilor în decembrie 2015. De asemenea, în februarie anul curent, COFCO a devenit acţionar unic la Nidera, după ce şi-a majorat treptat participaţia deţinuta din 2014. Detaliile financiare nu au fost dezvăluite, însă analiştii estimează că s-au plătit mai multe sute de milioane de dolari pentru Nidera.

Preţul ridicat plătit de grupul chinez de stat pentru cele două companii a ridicat semne de întrebare în rândul analiştilor, la care s-au adăugat îndoielile cu privire la provocările generate de integrarea unor firme cu culturi foarte diferite.

În luna aprilie, COFCO a combinat cele două companii într-o nouă divizie, COFCO International. Însă problemele de la Nidera au apărut imediat. Nidera Capital BV a raportat pierderi de 266,6 milioane de dolari în 2016 faţă de pierderi de 65,9 milioane de dolari în 2015. În plus, COFCO a descoperit o gaură de 150 milioane de dolari în conturile operaţiunilor Nidera din America Latină, provocate de o serie de nereguli contabile care au impus restructurarea afacerilor din Brazilia.

Nidera se numără printre cei mai mari traderi de cereale care activează pe piaţa din România alături de Bunge, Cargill, Glencore şi ADM, mentioneaza agerpres.