"Un cod asociat operaţiunii de piraterie informatică denumite Grizzly Steppe de către administraţia Obama a fost detectat în interiorul sistemului unui furnizor de electricitate din Vermont", a precizat publicatia, fara a preciza data cand s-a produs incidentul.

Citând oficiali americani sub acoperirea anonimatului, Washington Post a subliniat că, dacă acest cod "nu a fost utilizat în mod activ pentru a perturba operaţiunile furnizorului (...), penetrarea reţelei naţionale de energie electrică este importantă pentru că reprezintă o vulnerabilitate potenţial gravă".

Autorităţile americane nu cunosc deocamdată care au fost intenţiile ruşilor, a adăugat jurnalul, şi presupun că aceştia au încercat să aducă atingere activităţilor furnizorului - neidentificat de sursele cotidianului - sau a fost numai un simplu test de fezabilitate.

WP noteaza ca în Vermont îşi desfăşoară activitatea doi importanţi furnizori de electricitate: Green Mountain Power şi Burlington Electric. Hackerii ruşi ar fi trimis e-mailuri pentru a le cere destinatarilor să îşi dezvăluie parolele.

În decembrie 2015, 80.000 de locuitori din estul Ucrainei au rămas mai multe ore fără energie electrică după un atac cibernetic de o amploare nemaiîntâlnită. Ruşii au fost arătaţi ca autori ai atacului, ceea ce ei au negat, aminteste agerpres.