"A fost o şansă pentru toţi germanii. Hemlut Kohl mi-a schimbat viaţa în mod decisiv", a spus cancelarul Angela Merkel despre mentorul său în politică. "Va rămâne în amintirea noastră ca un mare european, cancelarul unităţii" ţării, a continuat ea, la Roma, unde urmează să fie primită sâmbătă de papa Francisc.

Helmut Kohl a luat-o sub aripa sa pe Angela Merkel, care a crescut în Republica Democrată Germană (RDG, Germania comunistă), după reunificare. In 1999, la capatul unei dure batalii interne, Merkel a reusit sa-si detroneze mentorul de la conducerea partidului conservator, CDU. Cancelarul nu i-a iertat niciodată acest lucru.

Cotidianul Bild, primul care a anunţat decesul lui Kohl şi a cărui conducere a fost foarte apropiată de fostul cancelar, a precizat că acesta a decedat "în resedinta lui din Ludwigshafen", în sud-vestul Germaniei. A murit "în pace" având-o alături pe a doua soţie, Maike Kohl-Richter. "De cateva zile nu se simţea bine",a adăugat Bild.

"Nu a fost doar părintele reunificării Germaniei, dar şi un avocat al Europei şi relaţiilor transatlantice", a comentat preşedintele SUA, Donald Trump, dând asigurări că "moştenirea sa va dăinui". "Artizan al Germaniei unite şi al prieteniei franco-germane: cu Helmut Kohl pierdem un european foarte mare", a reacţionat preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Fostul cancelar a fost, împreună cu preşedintele francez de la acea dată, François Mitterrand, unul dintre iniţiatorii Uniunii economice şi monetare care va conduce la euro. De asemenea, el a pus bazele extinderii UE spre est după încheierea Războiului Rece.

Helmut Kohl, cu o sănătate precară în ultimii ani şi ţintuit într-un fotoliu rulant din 2009, a suferit printre altele un accident vascular cerebral şi şi-a fracturat şoldul. El a apărut foarte rar în public şi avea grave dificultăţi de vorbire.

Fostul cancelar va rămâne în istorie deoarece le-a forţat mâna liderilor sovietic, Mihail Gorbaciov şi american, George H. W. Bush, dar şi aliaţilor europeni pentru ca RDG să se unească cu RFG în 1990, la mai puţin de un an de la căderea Zidului Berlinului. "Fără îndoială, a fost o personalitate excepţională care îşi va lăsa amprenta asupra istoria germane, europene şi a lumii", a declarat Mihail Gorbaciov. George H.W. Bush a salutat "un prieten adevărat al libertăţii" şi "unul dintre cei mai mari lideri ai Europei postbelice".

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a adus un omagiu "partizanului dezvoltării relaţiilor amicale între ţările noastre". Kohl a permis încheierea ocupaţiei militare a Germaniei, impusă încă din 1945 de cele patru mari puteri victorioase asupra nazismului, favorizând astfel apariţia unei Germanii puternice pe scena internaţională.

Cu toate acestea, când la 52 de ani, în 1982, a preluat conducerea guvernului RFG, el a fost ţinta glumelor din cauza înfăţişării sale provinciale şi rustice. Nimeni nu ar fi pariat la acea dată că acest fiu al unui funcţionar de fisc, provenit dintr-o familie a micii burghezii catolice din Ludwigshafen, va intra în memoria colectivă a Europei. La 9 noiembrie 1989, Zidul Berlinului s-a prăbuşit însă, iar cancelarul conservator, contestat atunci în propriul partid (CDU), a îmbrăcat, după cum s-a exprimat, "mantia istoriei".

Repede, şi-a dat seama de dorinţa est-germanilor de unificare a celor două ţări şi a obţinut acest lucru, în pofida temerilor pe care le provoca. Pe străzile Berlinului, germanii au salutat vineri seară memoria lui Helmut Kohl, aşa cum a făcut Viktor Martens. "A fost un om mare care a făcut multe pentru Germania. A fost unul dintre cei mai mari oameni politici de după război", a declarat el.

Sfârşitul carierei sale a fost mai puţin glorios, umbrit un scandal privind finanţarea ilegală a partidului său. În cele din urmă, el a recunoscut că a primit donaţii secrete, iar Angela Merkel a profitat de acest lucru pentru a-i lua locul. Mai recent, în aprilie 2016, Helmut Kohl a denunţat politica de azil a fostei sale protejate care a permis intrarea în Germania a aproape un milion de migranţi în 2015 şi l-a primit pe premierul ungar, Viktor Orban, un adversar înverşunat al cancelarului Angela Merkel, scrie agerpres.