Potrivit Gazprom, consumul de gaze naturale ruseşti în rândul potenţialilor utilizatori ai gazoductului Turkish Stream a crescut în 2016. "Creşterea cererii de gaze naturale ruseşti în Europa de Sud-Est, regiune ţintă a Turkish Stream, arată în mod clar că acest proiect este bine fundamentat şi vine la momentul oportun pentru a acoperi necesarul de energie al acestor ţări", a apreciat Gazprom.

Comparativ cu 2015, volumul de gaze naturale achiziţionat de la Gazprom a crescut cu 1,1% în Italia, până la 24,7 miliarde metri cubi, cu 2,1% în Bulgaria, până la 3,18 miliarde metri cubi, cu 35% în Grecia, până la 2,68 miliarde metri cubi, cu 4,3% în Serbia, până la 1,75 miliarde metri cubi, cu 54,8% în Croaţia, până la 0,76 miliarde metri cubi, şi cu 56,5% în Macedonia, până la 0,21 miliarde metri cubi. Conform acestor cifre, cea mai mare creştere procentuală s-a înregistrat în cazul României, chiar dacă volumul de gaze achiziţionat în 2016 de România de la Gazprom a fost mai mic decât cel achiziţionat de Serbia.

La data de 10 octombrie, Rusia şi Turcia au semnat un acord interguvernamental pentru construcţia gazoductului Turkish Stream, acest document fiind ratificat de Parlamentul turc pe 2 decembrie. Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, fiecare cu o capacitate anuală de transport de 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale, mentioneaza agerpres.