Strategia stabileste, de asemenea, principalele sarcini ale statului. Ele vizeaza, in special, eliminarea dezechilibrelor din economie, reducerea diferentelor socio-economice dintre regiuni, a vulnerabilitatii fata de factorii externi, participarea pragmatica la programe de colaborare internationala.

Pentru realizarea tuturor acestor prioritati, se intentioneaza dezvoltarea bazei industriale si tehnologice, precum si punerea la punct a unui sistem national de inovatii, dar si dezvoltarea sectoarelor primordiale ale industriei autohtone.

Pasajul referitor la dependenta economiei ruse de exportul de materii prime a aparut, potrivit comentariilor analistilor, pe fondul scaderii preturilor la titei. De altfel, expertii au constatat o modificare a discursurilor autoritatilor, care indeamna populatia sa se "pregateasca pentru ce este mai rau".

Recent, premierul Dmitri Medvedev a cerut sa fie "luat in considerare un scenariu negativ", pentru ca, ulterior, presedintele Vladimir Putin sa vorbeasca, la o intalnire cu membri guvernului, despre necesitatea de a "fi pregatiti pentru orice evolutie a situatiei".