Grupul de lupta impotriva coruptiei evoca un anumit numar de gauri negre periculoase in sectorul pharma, care merg de la lipsa de date disponibile pentru public privind rezultatele diferitelor studii efectuate, pana la practici comerciale dubioase, trecand printr-o aplicare prea putin riguroasa a normelor de fabricatie.

"Este socand sa constati ca, in pofida scandalurilor care se succed in jurul companiilor farmaceutice, responsabilii politici continua sa nu ia in serios efectul coroziv al coruptiei", a comentat Sophie Peresson, care se ocupa de sectorul pharma la Transparency.

Potrivit raportului, laboratoarele farmaceutica platesc miliarde de dolari pentru a reglementa diferite afaceri. Spre exemplu, in 2014, grupul britanic GlaxoSmithKline a platit o amenda record de aproape 500 milioane de dolari pentru coruptie in China. Multe astfel de cazuri sunt pe rolul tribunalelor din Statele Unite.

Printre altele, de la inceputul acestui an, o ancheta pentru coruptie din sase vizeaza, in SUA, societatile pharma, sustine Transparency International si subliniaza ca aceasta situatie este mult mai grava decaat in sectorul bancar, spre exemplu. 

Ca reactie la raport, Federatia europeana a asociatiilor si industriilor farmaceutice a deplans faptul ca, in studiul lor, expertii de la Transparency nu au mentionat initiativele lansate in domeniu, precum transparenta financiara, publicarea informatiilro si lupta impotriva medicamentelor contrafacute.