"Credem că listarea celui mai mare operator de servicii medicale din România ar trebui să genereze suficient de mult interes în rândul investitorilor care cred într-o astfel de evoluţie. E drept că acest gen de investitori e uşor diferit faţă de cei care preferă acţiunile cu politici de dividend bine înrădăcinate. Este vorba de persoane care caută expunere pe companii cu un potenţial ritm de dezvoltare mai alert, dar care au nevoie de profituri pentru a le reinvesti în afacere şi din partea cărora nu ar fi raţional din punct de vedere economic să se grăbească în a le distribui prin dividende", au spus aceştia.


Ei sunt de părere ca MedLife reprezintă o încercare coerentă de a coagula prin achiziţii o mare parte din sistemul medical privat din România.

"Din perspectiva noastră, acest lucru explică, în mare parte, atât rata de creştere accelerată, cât şi gradul de îndatorare ridicat. Cheia succesului viitor al acestui proiect ambiţios stă în a reuşi ca avansul vânzărilor şi efectele de sinergie în următorii ani să conducă la acoperirea costului datoriilor într-o măsură în care să genereze şi profituri nete atractive pentru investitori", precizează analiştii Tradeville.

Oferta publică MedLife pentru investitorii individuali se derulează începând de miercuri, 7 decembrie, şi până în 15 decembrie, conform unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) remis, marţi, AGERPRES.

"În perioada 7 - 15 decembrie 2016, sunt oferite publicului un număr de până la 8,8 milioane de acţiuni existente reprezentând până la 44% din companie. Subscrierea se efectuează la preţul maxim de 35 lei pe acţiune, iar preţul final de ofertă va fi stabilit în data de 16 decembrie. Investitorii de retail care subscriu valid în primele patru zile - din 7 până pe 12 decembrie, ora 17:00, inclusiv, vor avea un discount de 5% faţă de preţul final al ofertei. În plus, fiecare investitor va primi garantat în cadrul ofertei cel puţin 200 de acţiuni subscrise valid de un investitor, conform principiului 'Primul venit-Primul servit', până la un număr total de 350.000 de acţiuni. Pentru investitorii care depun subscrieri care nu sunt garantate, se va aloca pro-rata", se arată în document.

Cei care vor să cumpere acţiuni în ofertă se pot adresa oricărei agenţii Raiffeisen Bank sau oricărui broker eligibil, o societate de servicii de investiţii financiare sau o instituţie de credit care a semnat cu Raiffeisen Bank un angajament de respectare a condiţiilor prevăzute de Prospectul ofertei.

Profitul net al Grupului MedLife a scăzut cu 99,5% în primele nouă luni din acest an raportat la perioada similară din 2015, la 43.138 lei, conform datelor neauditate, reiese din informaţiile publicate marţi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În primele nouă luni, Grupul a avut vânzări de peste 361,4 milioane de lei, în creştere cu 26,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Datoriile pe termen lung însumează peste 196,5 milioane de lei, în urcare cu 26,1%, în raport cu intervalul ianuarie - septembrie 2015.

Conform documentului, în luna octombrie, Grupul a tras o sumă suplimentară de 1,6 milioane de euro din împrumutul sindicalizat pentru a finanţa achiziţia Centrului Medical Panduri. De asemenea, în noiembrie, a rambursat 2,1 milioane de euro reprezentând sume datorate şi dobânzile acumulate din împrumuturi şi contracte de leasing financiar. În aceeaşi lună, Grupul a tras 4 milioane de euro din împrumutul încheiat la 30 septembrie cu International Finance Corporation, membru al Grupului Băncii Mondiale, din care 1,5 milioane de euro sunt disponibili în conturile bancare ale grupului.

Acţiunile MedLife ar putea fi admise la tranzacţionare în 21 decembrie, cu simbolul 'M'. Vor fi listate peste 8,84 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,25 lei/acţiune, conform deciziei ASF de aprobare a prospectului de ofertă publică secundară iniţială de vânzare de acţiuni deţinute de V4C Eastern Europe Holding V Limited şi International Finance Corporation la societatea MedLife.

Oferta este împărţită în două tranşe, respectiv 15% dintre acţiunile oferite (1.326.072 acţiuni) va fi oferit iniţial oricăror persoane fizice sau juridice care nu întrunesc criteriile de încadrare ca Investitori Instituţionali, iar restul de peste 7,51 milioane de acţiuni vor fi oferite instituţiilor de credit, firmelor de investiţii, organismelor de plasament corectiv, societăţilor de asigurare, fondurilor de pensii etc.

În prezent, V4C deţine 36,2% din capitalul social al MedLife, International Finance Corporation - 12,7%, Mihaela Gabriela Cristescu - 15%, Mihail Marcu - 21%, iar Nicolae Marcu - 15%.

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, declara recent că listarea MedLife va aduce pe bursă, în următoarele 18 luni, şi alţi antreprenori români.