Anul acesta, sezonul uranelor atlantice demonstreaza o activitate extrema. Ceva asemanator s-a intamplat in 2005, cand uraganele Katrina si Wilma au provocat distrugeri record. Totusi, numerosi oameni de stiinta se intreaba daca o astfel de frecventa ridicata a uraganelor este ceva normal.

Schimbarile climatice?

"Nu se intampla chiar atat de des", a comentat pentru BBC meteorologul sef al postului de televiziune NBC, John Morales. In opinia lui, fracventa neobisnuita a uraganelor poate depinde de o serie de factori.

"Anul acesta nu exista fenomenul El Nino, care sporeste intensitatea taifunurilor in Pacific, dar in Atlantic, uragenele se formeaza mai rar", a explicat interlocutorul agentiei BBC. In cazul El Nino, aerul cald se ridica in straturile superioare ale atmosferei si acopera partea superioara a uraganului in formare, impiedicandu-l sa prinda forta.

Morales aminteste, totodata, ca schimbarile climatice nu pot fi deloc ignorate. "Cel mai important aspect - temperatura apei marii. Cu cat este mai calda, cu atat se avapora mai mult in atmosfera si, implicit, crestere gradul de umiditate din aer. Dupa cum se stie, uranganele isi iau energia din aerul umed care urca, din condensarea valorilor de apa si din aerul rece care coboara", spune expertul, mentionand ca o mare parte a incalzirii globale este absorbita de oceane.

El a tinut, totodata, sa sublinieze ca, pentru moment, la nivelul mediului stiintific nu exista o parere unanima privind legatura intre incalzirea globala si formarea uraganelor. Unii sunt de parere ca in cazul incalzirii planetei, numarul uraganelor se reduce, sporind, in schimb, puterea lor.

Meteorologul Juan Cardenas, de la Global Forecast Center, spune, la randul sau, ca "datele empirice nu indica o crestere a frecventei de formare a unor cicloane mai puternice". Datele din arhiva NHC arata au mai existat situatii in care in aceeasi regiune si in acelasi timp s-au format trei uragane - este, e adevarat, neobisnuit, dar nu ceva extraordinar. Un fenomen care se repeta cam o data la 15 ani.