Premierul Paolo Gentiloni a anunţat că Executivul a autorizat un fond de 20 de miliarde de euro (20,9 miliarde de dolari) pentru a finanţa băncile aflate în dificultate, şi în primul rând Monte dei Paschi. BMPS a anunţat că va solicita oficial ajutor de stat, deschizând calea pentru cea mai mare naţionalizare a unei bănci italiene din ultimele decenii.

Guvernul de la Roma a dat asigurări că va acţiona în conformitate cu reglementările UE, ceea ce înseamnă că unii deţinători de bonduri Monte dei Paschi vor fi forţaţi să accepte pierderi, pentru ca plătitorii de taxe să nu fie nevoiţi să achite întreaga sumă. Totuşi, Executivul şi Monte dei Paschi au promis protecţie pentru aproximativ 40.000 de mici deponenţi.

Acţiunile BMPS au scăzut cu 87% de la începutul lui 2016. Joi, titlurile au închis la 15,08 euro, cel mai scăzut nivel de când au început să fie tranzacţionate, în 1999. Capitalizarea de piaţă este de aproximativ 442 milioane de euro. De asemenea, banca a înregistrat cele mai slabe rezultate în testele de stres derulate în luna iulie de Autoritatea Bancară Europeană.

Măsurile aprobate vineri includ posibilitatea ca statul să injecteze capital în bănci pecum şi furnizarea de garanţii asupra împrumuturilor lor, pentru a se asigura că au suficiente lichidităţi. Utilizarea fondurilor pentru sectorul bancar va înrăutăţi şi mai mult situaţia Italiei, ţara cu cel mai ridicat nivel al datoriei publice din zona euro după Grecia. Cei 20 de miliarde de euro vor majora datoria ţării la peste 134% din PIB.

Un eventual faliment al Monte dei Paschi ar fi pus în pericol economiile a zeci de mii de italieni şi, de asemenea, ar avea repercusiuni asupra întregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 de miliarde de euro, aproape o treime din totalul întregii zone euro. Săptămâna trecută, UniCredit SpA a anunţat că vrea să obţină 13 miliarde de euro (13,8 miliarde de dolari) în urma celei mai mari emisiuni de acţiuni din Italia, care va reprezenta un test semnificativ pentru sistemul bancar al ţării.

Emisiunea de acţiuni, menită să majoreze capitalul, ar urma să fie lansată până în iunie, iar fondurile vor ajuta la scoaterea din bilanţ a unor credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro. Banca speră că astfel îşi va majora profiturile şi dividendele până în 2019. Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România, mentioneaza agerpres.