UDMR militeaza pentru regiuni formate din 3-4 judeţe, iar Maghiarimea să fie în două regiuni, una cu judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, iar cea de a doua, cu judeţele Satu Mare, Bihor, Maramureş, Sălaj.

"Maghiarimea este împărţită în mai multe zone, deci nu poţi să pui într-o singură regiune. Eu cred că Harghita, Covasna şi Mureş trebuie să formeze o regiune, fiindcă au tradiţie, au legături istorice, au legături economice, din acest punct de vedere este foarte clar că aşa trebuie să se întâmple şi în Zona de Vest, eu cred că Satu Mare, Bihor, Maramureş, Sălaj trebuie să formeze o regiune. Acolo trăiesc maghiari, dar trăiesc în minoritate, deci nu schimbă nimic o astfel de regiune", a spus Kelemen Hunor, prezent sâmbătă, la Sibiu, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali.

Liderul UDMR a apreciat că, "maghiarimea nu poate fi înghesuită într-o singură regiune".

'Maghiarimea nu poate fi înghesuită într-o singură regiune, asta este important, pentru că noi nu punem pe primul loc, argumentul etnic, dar nici nu poţi să nu ţii cont de acest lucru, când vorbeşti de Secuime, unde maghiarii trăiesc în comunitate compactă', a explicat Kelemen Hunor.

Acesta a spus că la Congresul UDMR din 25 mai, de la Miercurea Ciuc, Uniunea va adopta un document în care va arăta că se opune regionalizării administrative şi este doar pentru regiuni economice.

'Regiuni economice. Doar regiuni economice, nu administrative.(...) Nu suntem de acord cu regiuni administrative', a arătat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR este pentru organizarea unui Referendum naţional, privind regionalizarea, altul decât cel pentru Constituţie.

'Noi credem că avem nevoie de regiuni de dezvoltare economică, dar aceste regiuni trebuie să fie mai mici şi mai coerente în toată ţara, fiindcă eşecul nostru în perioada de pre-aderare şi post-aderare se datorează faptului că aceste regiuni au fost desenate prost. Nu au fost gândite bine. Acestea sunt ideile principale şi eu cred că trebuie să merge la Referendum. Nu trebuie prin asumare, nu trebuie prin ordonanţă, trebuie un Referendum. Nu trebuie să îţi fie frică de cetăţeni', a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor crede că regionalizarea avută în vedere de Guvern, va fi făcută doar pentru "un premier, un ministru, o coaliţie".

'Ideea principală e că nu credem că România are nevoie de încă un nivel administrativ, nu are nevoie de încă un nivel birocratic între judeţ şi centru, fiindcă problemele României, problemele dezvoltării României nu stau în lipsa acestui nivel de administraţie publică. Nu credem că trebuie golite judeţele, pentru că vrei, nu vrei, la un moment dat, dacă mai înfiinţezi încă un nivel administrativ, judeţele vor fi golite. Pentru că nu centrul cedează din putere (...) şi nu faci pentru un premier, pentru un ministru, nu faci pentru o coaliţie o astfel de reformă, faci pentru 30-40-50 de ani', a criticat Kelemen Hunor.

UDMR este pentru regiuni economice formate din maxim patru judeţe, care să aibă legături istorice şi economice între ele şi să fie asemănătoare ca dezvoltare.

"Regiuni mai mici formate din 3-4 judeţe (...) şi regiuni care au legături istorice, tradiţionale, economice ele între ele şi nivel de dezvoltare asemănător, foarte apropiat, că, dacă trebuie să concureze un judeţ sărac cu un judeţ bogat, de fiecare dată, cel care este bogat, câştigă şi dezvoltarea este mai semnificativă şi cel care este mai sărac, rămâne în urmă tot timpul. Noi am arătat cu date statistice, că acest lucru s-a întâmplat de când au fost înfiinţate aceste regiuni de dezvoltare economică şi în interiorul regiunilor, între judeţe, dar şi între regiuni, cu excepţia Regiunii Bucureşti - Ilfov şi cu excepţia Regiunii cu centru Timişoara", a opinat preşedintele UDMR