Cel care a fost intampinat vineri, in Cuba, de Papa Francisc cu cuvintele "In sfarsit, ne intalnim!", a vizitat numeroase tari, inclusiv Statele Unite, Franta sau Israel, a participat la negocieri interreligioase in intreaga lume, in special in cadrul primei comisii de dialog intre bisericile ortodoxa si catolica din mai 1980, in Grecia.

Dupa intronizarea de la 1 februarie 2009, Kirill a fost bine primit de presedintele Barack Obama, cu prilejul vizitei presedintelui american la Moscova, in luna iulie a aceluiasi an, dar si de actualul lider sirian, Bashar al-Assad, in noiembrie 2011, la Damasc.

Nascut la 20 noiembrie 1946, la Leningrad, Vladimir Gundiaev a fost marcat de bunicul sau, preotul Vasili, care, potrivit popriilor sale spune, "a trait 30 de ani in inchisoare" pentru convingerile sale religioase. La numai 25 de ani el devine reprezentantul Patriarhiei ruse la Geneva, in 1971, o functie "extrem de politica", pentru ca era vorba de epoca negarii acuzatiilor occidentale privind persecutarile religioase din URSS.

Rector la Academia ortodoxa din Leningrad, el devine, ulterior, mitropolit de Smolensk si Kaliningrad, apoi responsabil cu relatiile externe ale Bisericii ruse. Un parcurs care, afirma fosti disidenti, fara o colaborare cu vechiul KGB ar fi fost imposibil.

O lunga perioada, Kirill, amator de schi si de drumetii montane, a fost considerat un bun cunoscator al Occidentului si un reformator, capabil sa tempereze tendintele conservatoare si preocupat de dezvoltarea bisericii intr-o tara unde a fost mult timp interzisa. Sub conducerea sa, bisericile au continuat sa se dezvolte, educatia religioase reusind sa patrunda chiar si in randul armatei.

Aceasta imagine s-a estompat insa in ultimii ani. In 2012, patriarhul s-a aflat in centrul mai multor polemici, legate in special de stilul sau de viata. Printre altele, el a fost vazut cu un ceas foarte scump la mana. Dar poate ceea ce deranjeaza cel mai mult este apropierea de presedintele Vladimir Putin, a carui politica o sustine deschis.

Printre altele, Patriarhul Mosovei si intregii Rusii a ignorat momentul anexarii Crimeii si a evitat sa comenteze conflictul din estul Ucrainei, unde Biserica rusa detine un sfert din parohiile sale. In plus, Kirill a sustinut fara rezerve interventia militara a Moscovei in Siria.