In interventia sa, Tillerson va explica, de asemenea, de ce Donald Trump se pronunta in favoarea unor relatii mai bune cu Moscova. Printre altele, el va spune ca Washington are nevoie de "un dialog deschis si sincer cu Rusia, pentru a-si putea elabora propriul curs".

Comentand continutul interventiei lui Tillerson, difuzata mijloacelor de informare in masa de echipa de tranzitie a presedintelui ales al SUA, jurnalistii americani au constatat o contradictie intre ingrijorarea legata de demersurile Kremlinului si afirmatiile lui Trump privind necesitatea ameliorarii relatiilor cu Rusia.

"In timp ce Rusia vrea sa fie respectata si sa joace un rol insemnat pe arena mondiala, prin recentele ei actiuni, Moscova a ignorat totala interesele americanilor", citeaza Washington Post din declaratia lui Tillerson. "Rusia trebuie sa stie ca SUA isi vor indeplini obligatiunile fata de aliatii lor, iar Moscova trebuie sa fie trasa la raspundere pentru faptele sale", va sublinia candidatul la conducerea diplomatiei americane.

"Astazi, Rusia reprezinta un pericol, dar este ceva previzibil cand e vorba de apararea propriilor interese. Ea a intrat in Ucraina, a anexat Crimeea si a sustinut fortele siriene care incalca in mod grosolan legile razboiului", se afirma in declaratia lui Tillerson. "Aliatii nostri din NATO sunt indreptatiti sa fie nelinistiti din cauza Rusiei in plina revenire.

Washington Post noteaza, totodata, ca Tillerson nu va aborda in discursul sau problema "implicarii Moscovei" in alegerile americane si noile sanctiuni impuse Rusiei care vizeaza, printre altele, sectorul petrolier. De mentionat ca anterior, presa americana s-a aratat revoltata de numirea lui Tillerson la sefia diplomatiei americane, fostul om de afaceri fiind considerat un prieten al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, din cauza afacerilor derulate de ExxonMobil in Rusia de-a lungul anilor.