Potrivit cotidianului Komsomolskaia pravda, in anii 1940, NKVD-ul a infiintat un departament special care nu facea altceva decat sa vaneze excremente umane. Scopul era de a efectua o analiza completa a acestor probe care apartineau marilor lideri ai lumii. Altfel spus, era un spionaj pe usa din dos, comenteaza BBC. 

Fostul spion sovietic Igor Atamanenko sustine ca a descoperit dovezi ale existentei acestui proiect iesit din comun cand lucra la un caz in arhivele serviciilor secrete.

In interviul acordat cotidianului mentionat mai sus, el a declarat ca, in conditiile in care dispozitele de interceptare nu excelau inca prin performantele si posibilitatile oferite, liderul sovietic a cerut cercetatorilor sa gaseasca alte metode pentru obtinerea de informatii despre o persoana sau alta. Potrivit lui Atamanenko, laboratorul era coordonat de Lavrenti Beria.

"Si uite asa, oamenii de stiinta sovietici au ajuns sa zgarme in excremente. Daca ei descopereau, spre exemplu, o concentratie mare de aminoacizi sub numele de tripfofan, concluzia lor era ca respectivul om avea un caracter linistit si accepta cu placere o intrevedere. Insuficienta de calciu era privita drept indiciu al unui temperament dezechilibrat si tulburari de somn", a detaliat Atamanenko.

El afirma ca in decembrie 1949, spionii sovietici au folosit acest sistem pentru evaluarea personalitatii liderului chinez Mao Zedong, in timpul vizitei acestuia la Moscova. Se pare ca special pentru inaltul oasptele a fost amenajata o toaleta speciala, conectata nu la canalizare, si la niste containere secrete.

Timp de zece zile, Mao a fost hranit din belsug, iar excrementele erau trimise la analize. Dupe ce "materialul" a fost analizat din toate punctele de vedere, Stalin ar fi decis sa nu semneze un acord cu China.

Printre altele, in carea sa "Cel mai rece razboi", David Halberstam scrie ca, plecand la Moscova, Mao chiar si-a dorit sa incheie cu Moscova un acord. Dar pe toata durata sederii sale in capitala URSS, a fost nevoit sa participe la tot felul de actiuni, incat, la final, ar fi strigat: "Am venit aici pentru ceva mai mult, nu sa mananc de dimineata pana seara!".

Komsomolska pravda afirma ca succesorul lui Stalin, Nikita Hrusciov, a renuntat la proiect si a dispus inchiderea laboratorului experimental. BBC a luat legatura cu FSB, dar raspunsul a fost scurt si fara replica: "Nu putem comenta aceasta informatie".