'Suscită uimire reacția la limita isteriei față de decizia suverană a autorităților legitime ale Ucrainei. Deci, ce a făcut guvernul lui Viktor Ianukovici /președintele ucrainean/? Poate că a ieșit din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare? Sau că este pe cale să construiască o bombă atomică, în contradicție cu angajamentele asumate? Ori a ucis pe cineva?' — a întrebat retoric șeful diplomației ruse, într-un interviu acordat postului public de televiziune Rossia-24.

Lavrov consideră că reacția occidentalilor după refuzul Ucrainei de a semna Acordul de asociere la UE luna trecută 'frizează isteria' și este disproporționată în raport cu o decizie 'perfect normală', conform AFP.

'Occidentul a pierdut contactul cu realitatea' în raport cu situația din Ucraina, a apreciat Lavrov.

'Pe stradă, manifestațiile sunt de o asemenea amploare, cu sloganuri atât de agresive, de parcă țara a declarat război unui stat pașnic împotriva voinței poporului ucrainean', a opinat ministrul rus, în interviul amintit.

Această reacție nu corespunde unei 'analize umane normale', a estimat el în continuare, adăugând, referindu-se la manifestațiile de la Kiev: 'Nu am nicio îndoială că în spatele lor sunt provocatori'.

'Faptul că partenerii noștri occidentali și-au pierdut, se pare, simțul realității, mă întristează profund', a mai spus ministrul rus de externe. 'Imaginați-vă că m-aș fi deplasat în Germania în toiul evenimentelor când a apărut partidul eurosceptic, care în câteva luni a câștigat suficientă popularitate cu sloganurile: ,,De ajuns să hrănim Europa!' și ,,Germania trebuie să se distanțeze de UE'. M-aș fi plimbat printre demonstranții care susțin acest partid' — a spus Lavrov, adăugând că nu se îndoiește că, într-un astfel de caz, Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a NATO, OSCE și alte foruri europene ar fi votat rezoluții în lanț denunțând ingerința Rusiei în afacerile interne ale Germaniei.

Manifestanții proeuropeni din Ucraina, a căror mișcare a intrat în patra săptămână, cer demisia președintelui Viktor Ianukovici după refuzul de a semna la sfârșitul lunii noiembrie Acordul de asociere la UE, în pregătire de mai mai multe luni, în favoarea unei apropieri de Moscova, notează France Presse.