Febra poate da temutele convulsii la copii si stări delirante la adulţi ce pot avea drept consecinţă o afectare a sistemului nervos greu de tratat.

Prin febră se inţelege cresterea temperaturii corpului peste valoarea normală de 36-37°C. De obicei, febra este precedată de frison, simptom care se manifestă prin senzaţia de frig si tremurături. Febra constituie un semnal de alarmă, avertizându-ne că un agent infecţios a pătruns in organism.


Alte simptome sunt cresterea pulsului, accelerarea respiraţiei, dureri de cap, oboseală, lipsă de poftă de mâncare, uscăciunea gurii si a buzelor.


Cauzele febrei sunt foarte numeroase si constau, in special, in infecţiile acute si cronice, produse de virusuri, paraziţi, ciuperci. De asemenea, febra este dată si de pătrunderea in organism a diferitelor substanţe străine, toxine microbiene, vaccinuri.


Dacă temperatura bolnavului nu depăseste 38°C, nu trebuie combătută cu medicamente, deoarece febra este un mijloc de apărare a organismului contra infecţiilor. Numai când temperatura corpului creste foarte mult (peste 39-40°C) ea poate dăuna organismului si atunci trebuie tratată. În astfel de cazuri se va incerca scăderea temperaturii prin comprese cu apă rece, frecţie pe frunte, piept si spate. Se pot face si impachetări cu cearsafuri umezite cu apă la temperatura camerei.


Tratamente naturiste

Stările febrile se pot trata cu maximă eficienţă cu plante medicinale cu acţiune puternic sudorifică.

• Ceai de rădăcină de brusture - o linguriţă de rădăcină mărunţită la o cană de apă - se lasă 12 ore, se strecoară si se bea pe tot parcursul unei zile 1-2 căni.
• Ceai de creţisoară - o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită. Se beau două-trei căni pe zi. Când febra este provocată de abcese deschise sau răni purulente, in afară de ceaiul băut se fac si spălături ale plăgilor cu acelasi ceai.
• Ceai de museţel - se beau două-trei căni pe zi. O linguriţă de flori la o cană de apă clocotită.
• Infuzie de salcie - 10 g coajă de salcie fiartă 10 minute in 250 ml apă. Se iau 3 linguriţe pe zi, inainte de masă.
• Ceai de soc - infuzie din una-două linguriţe de flori la o cană de apă. Se beau trei-patru căni pe zi.
• Frecţie cu oţet de ienupăr - 100 g fructe puse in 100 ml de alcool de 70 grade. Se lasă trei zile, după care se adaugă un litru de oţet de vin si după 7-8 zile de macerare se poate intrebuinţa. Poate fi pregătit si se poate păstra in casă la loc răcoros.
• Frecţie cu oţet de trandafir - 100 g petale macerate timp de cinci zile in 100 ml alcool de 70 grade, peste care se adaugă 900 ml oţet de vin si se mai lasă la macerat 10 zile. Se foloseste de 3-4 ori pe zi si este bine să-l aveţi permanent in casă.
• Tinctură de tătăneasă - se beau 30 de picături de trei ori pe zi, cu bun efect in tratarea febrei.
• Tinctură de ţintaură - 30-40 de picături pe zi de 3-4 ori pe zi.
• Amestec de plante - flori de soc, flori de tei, ţintaură, păpădie, coajă de salcie, conuri de hamei, toate in părţi egale, din care se pun 4 linguriţe si se fierb 10 minute intr-un litru de apă. Se strecoară, iar ceaiul se bea pe tot parcursul zilei.