Responsabilii americani citati, sub acoperirea anonimatului, de Reuters au evocat două documente confidenţiale provenind de la think-tankul respectiv. Textele descriu cadrul şi motivele pentru care Rusia s-a amestecat, asa cum sustin serviciile de informaţii americane, în alegerile americane din 8 noiembrie 2016. Documentele intrate in posesia oficialilor americani poarta semnatura Institutului pentru Studii Strategice al Rusiei, condusi de oameni numiti de Kremlin si care au ocupat functii imporante in domeniul intelligence.

Primul text - un proiect strategic intocmit în iunie anul trecut - a circulat la cele mai înalte niveluri ale guvernului de la Moscova. Autorii recomandau Kremlinului sa lanseze o campanie de propagandă pe reţelele de socializare online şi în media rusă controlată de stat pentru a încuraja electoratul din SUA să aleagă un preşedinte care ar aborda o linie mai blândă faţă de Rusia comparativ cu administraţia Obama.

Al doilea document, scris in octombrie, aprecia drept posibila o victorie a candidatei democrate, Hillary Clinton, si recomanda autoritatilor ruse sa puna capăt propagandei pro-Trump, intensificand, in schimb, mesajele legate de fraudarea alegerilor, pentru a submina legitimitatea sistemului electoral din SUA şi a afecta reputaţia fostei Prime doamne a SUA. Sursele Reuters au refuzat să precizeze cum au obtinut SUA acele  documente.

Vladimir Putin, care a negat categoric orice implicare in alegerile din SUA, 'a avut tot timpul in mine acest obiectiv, el cerand institutului să elaboreze o foaie de parcurs'', a explicat un fost oficial american din domeniul intelligence. Potrivit acestuia, in acest efort, Kremlinul s-a folosit inclusiv de platformele media Russia Today şi Sputnik, carora li s-a ordonat sa prezinte ştiri pozitive despre candidatura lui Donald Trump.

'Nu ştiu nimic despre asta. Singurul lucru pe care îl pot spune este că şapte surse anonime nu fac cât o singură sursă reală. Şi dat fiind că citează şapte surse anonime, exact în această notă trebuie să interpretăm informaţia', a a venit replica purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.