Potrivit acestuia, "Luxemburg va deveni prima ţară europeană care va adopta o legislaţie conformă cu dreptul internaţional, care dă operatorilor privaţi asigurări cu privire la proprietatea resurselor pe care le extrag din spaţiu". Legea permite societăţilor cu sediul în Marele Ducat să extraga şi apropria resurse spaţiale precum metale, hidrocarburi sau apă.

Companiile vor putea fie să aducă pe Pământ, fie să utilizeze aceste resurse pentru a construi baze de unde să pornească o explorare spaţială mai îndepărtată, de exemplu. Obiectivul autorităţilor este să diversifice economia Luxemburgului, pe lângă domeniul financiar urmând să fie dezvoltate şi sectoarele logistică, cercetare şi industrie.

Până în prezent, patru companii din sectorul spaţial au deja sediul în Luxemburg: americanii de la Deep Space Industries şi Planetary Resources, compania japoneză ispace şi societatea germano-luxemburgheză Blue Horizon. La rândul său, statul luxemburghez este acţionar la Planetary Resources, cu o investiţie de 25 de milioane de euro, sperând să utilizeze aceeaşi formulă de parteneriat public privat pe care a lansat-o în 1985 cu Societatea Europeană de Sateliţi, SES, unde deţine aproape 17% din capital.

Însă iniţiativa Luxemburgului de explorare şi utilizare a resurselor spaţiale nu este apreciată de toată lumea. "Mai multe state membre UE nu sunt de acord cu acest lucru", dezvăluie un cercetător european care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Atunci când spunem că putem avea acces la toate materialele viitorului, deschidem cutia Pandorei spre o risipă a resurselor şi punem capăt reciclării, deoarece spunem că putem avea tot ce dorim", a adăugat cercetătorul.

În strategia sa, Guvernul din Luxemburg este consiliat de o echipă de experţi compusă în special din fostul director al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) Jean-Jacques Dordain, de fostul director al centrului de cercetare Ames de la Nasa, Simon Worden, de profesorul la Universitatea din Luxemburg Jean-Louis Schiltz, precum şi din specialiştii spaţiali Ji Wu (China) şi Seung Jo Kim (Coreea de Sud). La rândul său, Banca Europeană de Investiţii (BEI) s-a asociat acestui proiect cu o echipă de consultanţă, la fel ca şi Agenţia spaţială europeană (ESA), mentioneaza agerpres.