Incepe, astfel, numărătoarea inversă pentru stabilirea, prin negocieri, a condiţiilor ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar şi a viitoarelor cele doua parti, inclusiv relaţii comerciale. Un proces care, potrivit aceluiasi articol din Tratatul UE, se va derula pe o perioada de doi ani. Intre timp, la Londra premierul Theresa May se va prezenta, tot miercuri, în faţa Camerei Comunelor pentru a informa deputaţii că a activat articolul 50.

La randul sau, Donald Tusk va face, la Bruxelles si dupa ce va primi scrisoarea, o scurtă declaraţie de presă, inainte de a trimite, a doua zil, celor 27 de lideri europeni proiectul cu liniile directoare ale negocierii Brexit-ului, un fel de "ghid de negocieri", care ar urma sa fie definitivat până la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru această temă.

La tratativele care vor urma, premierul May va incerca să obţină un acord care să mulţumească toate cele patru entităţi ce alcătuiesc Regatul Unit, în special Scoţia, care ameninţă din nou cu secesiunea. Vor fi insa abordate si multe alte chestiuni sensibile si care opun Londra si UE, precum contributia pe care Marea Britanie ar urma sa o plateasca, în virtutea actualelor ei angajamente, la bugetul comunitar sau statutul imigranţilor comunitari în Marea Britanie, statele blocului comunitar insistând îndeosebi pe menţinerea libertăţii de circulaţie a forţei de muncă.

Problema imigraţiei a jucat un rol determinant în decizia britanicilor de a vota la referendumul din 23 iunie 2016 majoritar pentru ieşirea din UE. Totuşi, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a recunoscut că limitarea primirii imigranţilor va trebui să fie selectivă, întrucât există sectoare economice şi servicii publice care au nevoie de forţă de muncă venită din străinătate.

Oficiali britanici citaţi de publicaţia The Guardian consideră că scenariul unei încheieri a negocierilor fără un acord ar echivala cu o situaţie de haos. Însă premierul May a sugerat de mai multe ori că, în lipsa unui acord convenabil pentru ţara sa, ar prefera mai degrabă ca negocierile cu UE să se termine fără un acord.