Baza de la Incirlik a fost infiintata in anii 1950. In urma cu trei ani, airi lucrau peste 30.000 de millitari straini, in special americani. Nu intamplator localitatea a fost botezata "Mica America". Totul era plin de viata: magazinele locale faceau cu greu fata cererii de suveniruri, covoare, echipament sportiv si de vanatoare.

Incepand din 8 august 2015, numarul militarilor de la Incirlik s-a redus la 3.000, soldatii primind interdictie de a parasi unitatea. A fost o lovitura grea pentru cartierele de comercianti din imediata vecinatate a bazei. Piata imobiliara locala a fost puternic afectata. Casele inchiriate, pana nu demult, de personalul militar al bazei, sunt nelocuite de mai bine de doi ani. Sunt cam 400 de locuinte in aceasta situatie. Unele spatii au fost oferite refugiatilor sirieni.

"Cei mai afectati au fost, fara indoiala, comerciantii", povesteste Zekai Demir, brutar de peste 20 de ani. "Jumatate dintre ei au pus lacat la usa micilor lor magazine, altii si-au redus afacerile la jumatate. Inainte, aici erau peste 1000 de comercianti, acum au ramas cateva sute si care nu au alta solutie decat sa vina zilnic la munca, in speranta ca lucrurile se vor indrepta.

Problema este ca dupa demararea anchetei privind implicarea bazei in tenttiva de lovitura de stat din iulie anul trecut, militarii au incetat sa aparaseasca incinta teritoriul unitatii, de teama furiei populare. De atunci, ne merge si mai rau", a adaugat Demir.

Dezvoltand subiectul, Ramazan Ishik, proprietarul unei ceainarii, a mentionat ca putinele magazine care au supravietuit in Incirlik lucreaza doar cateva ore pe zi. "Localul nostru peste pe strada principala, unde aproape nimic nu mai este deschis. Cei care vin, totusi, raman doar cateva ore pe zi. Nu neaparat pentru ca ar avea clienti sau comenzi. Vin mai mult din necesitatea de a aerisi incaperile, de a face curatenie si a proteja marja. Oamenii nu mai pot plati chiriile. Si cand te gandesti ce agitatie era, candva, pe fiecare straduta", a adaugat Ishik.