Zece persoane au murit din cauza frigului în ultimele două zile în Polonia, iar bilanţul riscă să se agraveze, temperaturile rămânând sub -20 grade Celsius. În Italia, valul de frig care afectează ţara începând de vineri a provocat moartea a cel puţin şapte persoane, informeaza agerpres.

Moscova a avut parte de cel mai geros Crăciun ortodox pe rit vechi din ultimii 120 de ani. Mercurul din termometre a coborat la circa -30 de grade Celsius în timpul nopţii, potrivit agenţiei de ştiri RIA Novosti. În Sankt Petersburg, (nord-est), unde temperaturile au atins circa -24 de grade Celsius, poliţia a anunţat că a descoperit cadavrul unei persoane decedată ca urmare a hipotermiei în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Istanbul a fost şi el afectat, sâmbătă, de o furtună de zăpadă care a paralizat viaţa de zi cu zi a locuitorilor celui mai mare oraş din Turcia, fiind perturbat traficul aerian, maritim şi rutier. Circa 400 de zboruri programate pentru sâmbătă şi duminică, pe rute naţionale cât şi internaţionale, au fost anulate pe aeroporturile Ataturk şi Sabiha Gokcen. Autostrada din nordul metropolei a fost închisă, iar mai multe autovehicule mari de transport au rămas blocate pe aceasta din cauza ninsorilor din cursul dimineţii. Toate cursele de feribot dintre zona europeană şi cea asiatică a Istanbulului au fost suspendate pe parcursul zilei de sâmbătă, a precizat sursa citată. În plus, autorităţile au suspendat sâmbătă dimineaţă traficul maritim în Strâmtoarea Bosfor, în ambele sensuri. Meteorologii au anunţat că ninsorile vor continua toată ziua de sâmbătă, însă se vor domoli în cursul serii. Însă, în Istanbul, temperaturile vor rămâne sub valoarea de 0 grade Celsius pe parcursul zilelor următoare.

În Bulgaria, doi migranţi clandestini irakieni au fost găsiţi morţi, vineri, pe muntele Strandja (sud-est), în timp ce ţara este afectată de furtuni de zăpadă. Bărbaţii, în vârstă de 28 şi 35 de ani, au fost descoperiţi îngheţaţi într-o pădure. În aceeaşi zi, peste 100 de oraşe şi sate au rămas fără curent electric din cauza viscolului.

Şi în Grecia, un migrant afgan în vârstă de 20 de ani, a fost găsit decedat din cauza frigului, marţi, în zona de nord a ţării, precizează AFP. Sâmbătă, la Atena, se înregistrau 0 grade Celsius, iar în nordul ţării au fost semnalate temperaturi de până la -15 grade Celsius.

În Elveţia, în noaptea de vineri spre sâmbătă, mercurul din termometre a coborât până la valoarea de -19 grade Celsius la Davos şi -15,5 grade Celsius la Berna (centru). Cele mai scăzute temperaturi din această iarnă din Elveţia au fost raportate vineri dimineaţa în La Brévine: -29,9 grade Celsius la altitudinea de 1.000 de metri. Această localitatea deţine recordul absolut de ger din Elveţia: -41,8 grade Celsius la 12 ianuarie 1987.

Regiunea Adriatică a fost şi ea lovită de valul de frig, în special zona Split, în Croaţia, unde temperatura ajunsese sâmbătă dimineaţă la -7 grade Celsius, cea mai scăzută din acest oraş-port din ultimii 50 de ani, după cum a informat Institutul naţional de meteorologie. În Franţa, în zona Parisului, temperaturile din timpul nopţii de vineri spre sâmbătă au fost "preponderent negative", situându-se între -3 şi -11 grade Celsius.

Şi locuitorii din Germania au avut parte de cea mai friguroasă noapte din această iarnă, cu temperaturi de -26 de grade Celsius înregistrate de serviciul meteorologic în două localităţi bavareze din sud şi de -25 de grade Celsius la Oberstdorf (sud-est). La Berlin, mercurul din termometre a ajuns la -15 grade Celsius.