In anuntul postat pe portalul USA Jobs, NASA precizeaza ca sustine "politica de protectie a Pamantului", care necesita prevenirea unui transfer intentionat sau intamplator de microorganisme sau orice alte elemente organice de pe Terra pe alte corpuri ceresti si invers.

"Pazitorul planetei" va trebui sa urmareasca daca sunt respectate toate aceste principii, sa supravegheze misiunile de cercetare a spatiului extraterestru organizate de NASA, fie ca e vorba de echipaje trimise pe Statia spatiala internationala sau de diferite aparate care, ulterior, revin pe Pamant cu mostre.

Printre altele, specialistul va trebui sa consulte Safety and Mission Assurance, dar si alte structuri ale NASA in chestiuni legate de securitatea Pamantului, sa fie intermediar intre NASA si alte institutii ale statului.

Candidatii trebuie sa detina grad stiintific in fizica, matematica sau stiinte aplicate, dar si experienta in colaborarea cu functionari de inalt nivel, sa fie diplomat si sa stie sa adopte hotarari avantajoase pentru toti.