Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie, publicate de cotidianul Dagbladet, 66% din norvegieni se opun renunţării la radioul FM şi doat 17% sustin acest proiect. Cu toate acestea, Parlamentul norvegian a aprobat această tranziţie, convins de faptul că reţelele digitale permit transmiterea a zeci de programe în acelaşi spaţiu ocupat in prezent de câteva posturi FM.

Închiderea reţelelor de radio FM (Frequency Modulation), introduse în anii 1950, va începe cu oraşul Bodoe, din nordul Norvegiei, la data de 11 ianuarie. Până la finele acestui an urmează ca toate posturile naţionale de radio FM vor introduce tehnologia Digital Audio Broadcasting (DAB), care potrivit susţinătorilor oferă o calitate superioara a sunetului.

"Sunt două milioane de autovehicule pe drumurile din Norvegia care nu au receivere DAB şi milioane de radiouri din casele norvegienilor nu vor mai funcţiona după închiderea reţelelor FM. În consecinţă există cu siguranţă un motiv de îngrijorare" a declarat parlamentarul Ib Thomsen, membru al Partidului Progresului, membru al coaliţiei guvernamentale.

Pentru acelaşi cost, emisia radio digitală în Norvegia va permite de opt ori mai multe posturi radio decât emisia radio analogică FM. Sistemul actual al unor reţele paralele FM şi digitale, care costă 250 milioane coroane (29 milioane de dolari) fiecare, afectează investiţiile în programe. Elveţia are de gând să facă o trecere similară în 2020, iar Marea Britanie şi Danemarca se numără printre ţările care analizează o eventuală tranziţie la radioul digital. O tranziţie fără probleme la emisia radio digitală în Norvegia ar putea încuraja şi alte ţări să facă o tranziţie similară.

România nu şi-a asumat nicio obligaţie la nivel internaţional cu privire la întreruperea transmisiei analogice a posturilor de radio, asa cum este cazul televiziunii analogice terestre, precizeaza agerpres.