"Optimismul Japoniei legat de solutionarea divergentelor teritoriale din relatia cu Rusia a inceput sa scada din noiembrie, cand Yachi s-a deplasat la Moscova pentru discutii cu omologul sau rus, Nikolai Patrushev. Potrivit relatarilor a numeroase surse guvernamentale, gazda l-a intrebat pe oasptele nipon daca Tokio va accepta ca americanii sa-si stabileaza baze militare pe doua dintre insulele Kurile, in cazul in care acestea vor fi cedate Japoniei, asa cum se precizeaza in Declaratia comuna din 1956. Yachi a raspuns: ", a detaliat publicatia Asahi.

Raspunsul lui Yachi a fost unul absolut normal, iar Moscova nu putea sa se astepte la altceva. Pentru ca, explica Asahi, "daca respectivele insule vor intra sub jurisdictia Japoniei, ele vor intra, automat, sub incidenta acordului de securitate dintre Tokio si Washington".

Intr-un interviu acordat recent postului de televiziune Nippon TV (NTV), presedintele rus, Vladimir Putin declara ca tentativele de a vorbi imediat despre "suveranitate nipona" asupra insulelor Kurile de sud inchid automat orice discutie ulterioara pe aceasta tema.