1. Fost director general al companiei farmaceutice Martin Shkreli.

In septembrie anul trecut, fostul manager al unui fond speculativ a fost supus criticii generale dupa ce a majorat pretul la un medicament cu peste 5000%, de la 13,50 dolari la 750. In decembrie, el a fost arestat de FBI sub acuzatia de escrocherie. Concret, Shkreli este suspectat ca, pe vremea cand gestiona un fond speculativ, si-a inselat clientii.

Dupa ce a fost retinut, Shkreli a demisionat din functia de director general al Turing Pharmaceuticals si a fost concediat din functia de director general al KaloBios Pharmaceuticals. El se declara nevinovat. Valoarea prejudiciului creat s-ar ridica, potrivit anchetatorilor, la 5 milioane de dolari.

2. Fostul purtator de cuvant al companiei Subway, Jared Fogle.

In iulie, autoritatile federale americane au perchezitionat locuinta lui Jared Flogle, in cadrul unui caz de pedofilie. Cateva ore mai tarziu, Subway si Fogle anuntau "ca, de comun acord, au decis sa puna capat colaborarii lor". Compania a rupt toate relatiile cu fostul angajat si a sters de pe pagina sa de internet si din magazinele sale toate informatiile referitoare la acesta.

In noiembrie, Fogle si-a recunoscut vina si a fost condamnat la 16 ani de inchisoare pentru detinerea si propagarea de pornografie infantila.

3. Inlaturarea presedintelui FIFA, Sepp Blatter.

La mai putin de o saptamana dupa ce Sepp a fost reales, pentru al cincilea mandat, in functia de presedinte al FIFA, in mai anul trecut, Blatter a declarat ca se va retrage dupa alegerile anticipate din februarie 2016. Declaratia a venit in contextul amplei anchete deschisa impotriva mai multor inalti functionari ai FIFA, arestati pentru coruptie. Se vorbeste despre 150 de milioane de dolari.

4. Fostul director general al United Airlines, Jeff Smisek.

Smisek a demisionat in septembrie anul trecut pe fondul acuzatiilor de coruptie (dare de mita) formulate de autoritatile americane. Concret, el este suspectat ca a incercat sa exercite presiuni asupra mai multor functionari din administratiile aeroporturilor din New York si New Jersey. United Airlines incerca sa obtine tarife mai mici.

Smisek a plecat cu 4,9 milioane de dolari si un pachet de peste 60.000 de actiuni, dar el va trebui sa plateasca mai mult, daca acuzatiile care ii sunt aduse vor fi dovedite.

5. Fostul director general al Volkswagen, Martin Winterkorn.

Scandalul motoarelor trucate a cuprins Volkswagen in septembrie anul trecut. La scurt timp, din functia de director general a demisionat Martin Winterkorn, gest care insa nu a salvat producatorul auto german de o grava criza.