Anul trecut, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Uniper şi-ar putea scoate la vânzare participaţia de 24,99% deţinută la zăcământul Yuzhno Russkoye, pentru 1,7-2,5 miliarde de dolari. Printre co-proprietarii zăcământului se află Gazprom şi Wintershall, divizie a BASF.

"Această achiziţie va construi o nouă zonă de bază în portofoliul nostru Upstream (explorare şi producţie) - Rusia - adăugându-se 100.000 de barili echivalent petrol pe zi (boe/d) la producţia OMV", a afirmat directorul general al grupului austriac, Rainer Seele.

Tranzacţia va reduce costurile de producţie ale OMV, care va putea primi pe termen mediu dividende estimate la aproximativ 200 de milioane de euro pe an. Producţia se ridică la 25 de miliarde metri cubi pe an, iar zăcământul reprezintă principala sursă de alimentare a gazoductului Nord Stream, care aprovizionează direct Germania cu gaze ruseşti, scrie agerpres.

Cheltuielile de investiţii se vor ridica la 20 de milioane de euro până în 2043, când expiră licenţa zăcământului, a anunţat OMV, adăugând că tranzacţia trebuie aprobată de autorităţile ruse şi de co-acţionari. Pentru Uniper, tranzacţia reprezintă un mare pas înainte spre îndeplinirea obiectivului de a vinde active în valoare de cel puţin două miliarde de euro până în 2018.

"Chiar şi după vânzarea participaţiei deţinute la Yuzhno-Russkoye vom rămâne activi pe piaţa energiei din Rusia, unde generăm aproximativ 5% din producţia de electricitate prin participaţia majoritară pe care o deţinem la Unipro", a afirmat şeful Uniper, Klaus Schaefer.