Potrivit paleontologiei botanice, papadia ar fi originara din centrul Indiei, unde au fost gasite o sumedenie de vestigii ale folosirii de catre "samaniii comunitatilor tribale de acum 20.000 de ani a miraculoasei plante. Si in prezent, in izolatele zone culturale situate la poalele vestice ale masivului Himalaya, bolile digestive, hepatice si de inima sunt tratate eficient de vrajitorii fachiri, cu fierturi din frunze de papadie. 

Ajuta organismul sa elimine toxinele Papadia are proprietatea de a stimula secretia bilei si, in acelasi timp, favorizeaza trecerea acesteia in tubul digestiv, avand efecte benefice asupra digestiei si a activitatii hepatice. Datorita efectelor diuretice si depurative, papadia poate fi folosita in cure de dezintoxicare, caci ajuta organismul sa elimine toxinele. Medicina naturista recomanda cura cu ceai de papadie pentru tratarea mai multor boli, precum hepatita (acuta sau cronica), ciroza hepatica, dischinezie biliara, litiaza biliara, litiaza renala, colecistita, dispepsie, constipatie, obezitate, acnee, eczeme diverse, reumatism, guta, dureri articulare, retentie de apa. 

Ceai de papadie pentru boli digestive Cercetatorii rusi de la Universitate din Sankt Petersburg au reusit sa demonstreze, in anul 2001, eficienta terapiilor naturiste cu infuzii de papadie, in cazul a 87 de boli de tip digestiv. Ei au dovedit, un an mai tarziu, ca siliciul prezent in fierturile de radacini de papadie creste cu 60-75% absorbtia activa in intestinul subtire a unor pentoze (zaharuri mai simple decat glucoza). Aceste "zaharurii, prezente in abundenta in radacinile de papadie, sunt folosite partial (52-61%) ca material energetic pentru celulele intestinale "obositei sau imbatranite, care sunt responsabile de absorbtia tuturor elementelor nutritive organice, vitamine si minerale. De asemenea, s-a demonstrat ca aceleasi pentoze (tip fructoza) au capacitatea de a "denuntai creierului unele probleme ale aparitiei ulcerelor, prin activarea unor receptori de membrana a celulelor nervoase ale centrilor responsabili de sanatatea mucoaselor digestive (invelisuri fine care captusesc unele tuburi si cavitati ale organelor interne). Conform rezultatelor diverselor studii efectuate de specialisti, este cert ca ceaiurile de papadie reduc in mod semnificativ riscurile la ulcere gastrice, de avitaminoze pricinuite de o slaba absorbtie si cresc vitalitatea finului tesut epidermal al mucoaselor intestinale. Cercetatorii rusi recomanda, in mod profilactic, sa se consume ceai de papadie de cel putin doua ori pe saptamana. Pentru suferinzii de boli digestive precum ulcere cronice sau chiar cancere de intestin, se recomanda 100 g de radacina de papadie macerata (tocata foarte fin) la 0,5 litri de apa, care se fierbe doar 20-30 secunde. Ceaiul se bea in mai multe reprize: dimineata, pe nemancate, 0,25 litri si cate 0,5 litri cu o ora inainte de masa si cu 40-60 de minute inainte de culcare. In cazul cancerelor de colon este recomandata inlocuirea totala a altor lichide cu ceaiul de papadie, puternic indulcit, pe o perioada de 25-35 de zile, dupa care se recomanda o pauza de 60-70 de zile. Terapia trebuie reluata, dar sub sub observatie medicala. 

Litiaza hepatica sau biliara Biochimistii de la Universitatea din Bruxelles au aratat ca anumiti compusi derivati ai taraxacininei din "licorilei de papadiei stimuleaza efectul endocrin al dizolvarii "pietricelelori. Efectul s-ar datora, asa cum afirma dr. E.B. Doubene, actiunii "lero-metil-taraxacinineii care are un efect aparte asupra fabricarii unor complexe enzimatice ce pot dizolva calculii (pietrele) renali. Dr. Doubene afirma ca, in cazurile de litiaza, e indicat consumul de ceai din frunze crude de papadie, total neindulcit, intre mesele principale. De preferat este ca acesta sa fie baut la interval de doua ore dupa micul dejun si dejun, iar seara cu 30 de minute inainte si dupa cina. 

Salate cu frunze tinere de papadie Cea mai simpla modalitate de a beneficia de calitatile curative ale acestei plante este sa adaugi la salatele pe care le prepari si cateva frunze tinere, proaspete. Acestea contin proteine si glucide, fiind in acelasi timp bogate in vitamina A (100 g de frunze contin 14.000 UI de vitamina A, necesarul zilnic fiind de 5000 UI), vitaminele B, C si D. De asemenea, au efect diuretic, ajuta la eliminarea toxinelor, dar si la tratarea sau ameliorarea edemelor si a afectiunilor renale. Un mare avantaj al acestei plante este ca are in compozitie mult potasiu si deci nu priveaza organismul de acest element, asa cum fac majoritatea medicamentelor diuretice. Manitolul, o substanta care se gaseste in special in frunzele de papadie, este util si celor care au inima slabita sau care sufera de hipertensiune arteriala. 

Cum se foloseste 1. Infuzia * Se fierb 250 ml apa, la care se adauga doua lingurite de radacina rasa si se lasa sa infuzeze timp de un minut. Se ia vasul de pe foc si se adauga doua lingurite de frunze taiate marunt, dupa care se acopera pentru 40 de minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi, cu inghitituri mici. * Un alt mod in care se poate prepara infuzia este cel obisnuit: o lingurita de planta uscata sau doua de planta proaspata (frunze, flori sau radacina) la 200 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se beau 1-3 cani pe zi. 2. Sucul Se obtine prin stoarcerea frunzelor proaspete si are un efect diuretic mai pronuntat decat infuzia. Este eficient impotriva edemelor, gutei, eczemelor, hipertensiunii arteriale. In plus, stimuleaza functia hepatica si digestiva. Se recomanda cate o lingurita de suc de trei ori pe zi. Sucul preparat din tijele plantei poate fi utilizat cu succes impotriva negilor, ca si cel de rostopasca: se aplica direct pe zona afectata, o data sau de doua ori pe zi, timp de mai multe saptamani. 3. Decoctul Acesta se prepara in general din radacina de papadie: doua lingurite de planta se pun in 250 ml de apa rece. Se lasa cateva ore, apoi se da intr-un clocot. Se beau una-doua cani pe zi si este foarte eficient in constipatie, dureri articulare, acnee si eczeme. 

Eficienta in tratarea hemoroizilor Un consum de ceai (infuzie) de radacini si frunze de papadie, de cel putin doua ori pe saptamana, este foarte necesar celor care au meserii sedentare sau care trebuie sa stea in picioare mai mult de doua ore, mai ales dupa depasirea varstei de 40 de ani. Hemoroizii, ca si inflamatia vaselor tesutului conjunctiv al intestinului gros, pot fi prevenite prin consumul a doua cesti (de cate 150 ml) de ceai de papadie, o data la doua zile, dupa micul dejun. Pentru cei care deja sufera de boli hemoroidale, infuzia trebuie facuta din 100 g radacina de papadie la 0,5 l apa si se recomanda sa fie acrita cu foarte mult suc de lamaie proaspata.

Celulita, o problema rezolvabila Vesnica problema feminina, celulita, se poate tratata cu succes prin consumul zilnic de ceai de papadie. Se recomanda adaugarea de esenta de migdale amare in compozitia ceaiului. Terapia trebuie insa urmata cu foarte multa consecventa, ceaiul fiind baut in cantitati mici (cate 100 ml) la fiecare aparitie a senzatiei de foame. Efectul magic se bazeaza pe continutul foarte bogat al frunzelor de papadie in sulfuri rar intalnite in alte plante si rapid absorbite si transformate in compusi chimici sulfurosi benefici in terapia a 62% din cazurile de celulita. 

O planta cu multiple intrebuintari Trebuie reamintit ca ceaiul de papadie este un remediu naturist des folosit si in urmatoarele cazuri: - hipercolesterolemie (premiza aterosclerozelor, care poate duce la infarct miocardic) - obezitate cauzata de disfunctii endocrine - boli reumatismale - reducerea unor probleme sexuale, cum ar fi scaderea libidoului feminin si aparitia precoce a menopauzei.