"In cadrul amplului sau program militar, amploarea exercitiilor armate au atins un nivel nemaintalnit din perioada razboiului rece. In ultimii trei ani, Rusia a efectuat cel putin 18 aplicatii militare de anvergura, unele cu participarea a peste 100.000 de soldati. Aceste aplicatii au vizat inclusiv simularea unor atacuri nucleare asupra NATO si a aliatilor ei, fiind folosite, de asemenea, pentru a masca deplasarea in masa de forte armate", scrie in raportul sau Jens Stoltenberg.

Documentul indica drept "tinte" ale bombardierelor rusesti baza militara Smoland si cladirea serviciului de spionaj al Suediei, de la Stockholm. 

Comentand raportul, presa europeana arata ca, astfel, secretarul general al NATO a confirmat ca in martie 2013, aviatia militara a Rusiei s-a antrenat in vederea unui atac impotriva Suediei.

Surse anonime din Ministerului suedez al apararii au anuntat ca in 29 martie 2013, doua avioane rusesti Tu-22M3 si patru Su-27 au zburat la 30 de kilometri de granita suedeza, in cadrul unor exercitii militare care ar fi simulat un atac impotriva mai multor puncte din interiorul tarii.