Mai multe surse din interiorul BERD au declarat că aceste restructurările au fost prevazute de mai mult timp. "Vom închide cinci birouri regionale mai mici din Ekaterinburg, Krasnoyarsk, Rostov-pe-Don, Vladivostok şi Samara la finalul primului trimestru din 2018", a spus directorul de comunicare de la BERD, Jonathan Charles.

Desi decizia confirma răcirea relaţiilor dintre Rusia şi Occident, principalul acţionar al BERD, închiderea acestor birouri va afecta un număr redus de angajaţi ai băncii. Înaintea crizei din Ucraina, BERD avea aproximativ 160 de angajaţi in Rusia, care gestionau proiecte în valoare de peste cinci miliarde de euro, de la uzine pentru construcţia de automobile la participaţii în mai multe companii şi bănci. În ultimii ani însă, operaţiunile BERD în Rusia s-au redus la gestionarea portofoliului existent, astfel că jumătate dintre angajaţii BERD din Rusia fie au fost mutaţi în altă parte fie au plecat de la BERD.

"Regret profund că BERD a pierdut Rusia, cea mai mare şi mai profitabilă piaţă a sa. Este, de asemenea, trist că banca nu îşi mai poate asigura mandatul de a ajuta a transformarea Rusiei", a comentat reprezentantul Rusiei la BERD, Denis Morozov.

BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale. De la începutul activităţilor sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România, scrie agerpres.