Pentru ca, explica autorul articolului, exista suficiente motive pentru a presupune ca Michael Flynn nu a actionat de capul lui cand a vorbit, inainte de instalarea lui Trump la Casa Alba, cu ambasadorul Sergei Kisliak. Se poate spune ca el urma anumite indicatii conforme politicii administratiei Trump privind Rusia.

Chiar daca dosarul intocmit de agentul britanic Christopher Steel, conform caruia presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lucrat multi ani la pregatirea lui Trump pentru a dezbina Occidentul, contine o serie de greseli, "oficiali americani" au declarat postului de televiziune CNN ca ei confirma autenticitatea unora dintre informatiile cuprinse in respectivul text.

De fapt, dosarul lui Steel ridica intrebarea daca Trump, care a insistat pe necesitatea imbunatatirii relatiilor cu Moscova si, eventual, pe ridicarea sanctiunilor, a batut palma cu Rusia. Ceea ce ar insemna ca, de fapt, presedintele SUA, ar actiona in interesele Kremlinului. Fireste, poate nu exista o astfel de intelegere, ceea ce nu schimba prea mult datele problemei.

In ultima instanta, consilierii lui Trump ar fi putut ajunge la un astfel de acord cu Moscova fara ca Trump sa stie. De altfel, dosarul lui Steel indica faptul ca unul dintre reprezentantii staffului lui Trump, Carter Page s-a intalnit, in iulie anul trecut, cu seful Rosneft, Igor Secin. Acesta din urma i-ar fi promis lui Page o participatie de 19% la Rosneft in schimbul ridicarii sanctiunilor impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei si implicarea in conflictul din Ucraina, noteaza Foreign Policy.

In acest context, Washington Post crede ca mandatul lui Trump ar putea inceta in 2018, dupa ce democratii, care vor deveni majoritari in Congres si Senat, vor angaja procedura de demitere a presedintelui. Desi, este posibil ca Trump sa fie inlaturat de la putere mai devreme, daca este invocat articolul 4 din amendamentul 25 la constitutie, conforma caruia seful statului poate fi scos din joc, "daca este ranit sau intr-atat de bolnav, incat nu isi poate indeplini atributiile sau prezinta o incompetenta care pune in pericol intreaga tara", noteaza cotidianul american.

Pe acest fundal, intr-o incercare evidenta de a se distanta de Rusia si de a calma spiritele, Casa Alba a anuntat ca presedintele Trump asteapta ca Rusia sa returneze Crimeea Ucrainei si sa actioneze in asa fel, incat sa reduca violentele din estul acestei foste republici sovietice. "Nu restituim teritoriile noastre, iar Crimeea este un teritoriu care apartine Federatiei Ruse", a venit reactia Kremlinului.