Cea mai buna metodă pentru pierderea excesului ponderal şi menţinerea unei greutăţi sănătoase este o dietă echilibrată, controlată; un stil de viaţă din care trebuie să elimini obiceiurile alimentare proaste şi în care să incluzi exerciţiul fizic în rutina zilnică. Aceasta este opinia universală a specialiştilor în boli de nutriţie şi metabolism. Şi probabil că este şi opinia ta. Totuşi, gândul că ai putea slăbi fără efort, fără „o dietă echilibrată” şi păstrându-ţi măcar vreo câteva obiceiuri alimentare proaste, este foarte ademenitor. Şi nu doar pentru tine. În Europa, SUA şi în Japonia, piaţa medicamentelor pentru slăbit a atins în 2010 o valoare de peste 2 miliarde de dolari, potrivit unui recent studiu realizat de compania de cercetare de piaţă Espicom Healthcare Intelligence. Şi creşte de la un an la altul. La nivel mondial, aproximativ jumătate dintre medicamentele antiobezitate pot fi achiziţionate pe bază de reţetă medicală, însă majoritatea prezintă efecte secundare şi nu asigură decât reducerea cu maximum 10% a masei corporale.

„Medicaţia de slăbire este o variantă de moment”, precizează Lygia Alexandrescu, lector universitar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi consultant nutriţie. „Şi mă refer aici la medicaţia farmacologică, pe care o recomandăm pacienţilor care doresc să slăbească mai multe kilograme, care trebuie operaţi şi au o obezitate morbidă, ce le pune viaţa în pericol. De obicei, persoanele cu obezitate morbidă sunt polimedicate, iau mai multe medicamente, pentru că au mai multe afecţiuni, de aceea încercăm le susţinem în acest fel pentru o perioadă scurtă de timp. Nu se poate trăi cu medicamente de slăbit”, punctează specialistul.

Cine generează problemele
Există două tipuri majore de medicamente pentru slăbit: inhibitorii de apetit şi inhibitorii de grăsimi. Inhibitorul de apetit ţinteşte sistemul nervos central, mimând senzaţia de saţietate, printr-un aport de serotonină, numit şi hormonul fericii. Din această categorie fac parte sibutraminele. Inhibitorii absorbţiei de grăsimi ajută la resorbţia prin colon a grăsimilor pe care le ingerăm şi eliminarea lor prin excreţie. Astfel, două treimi se absorb în organism şi o treime se elimină, înainte ca organismul să aibă timp să extragă caloriile din ea.

Ambele metode reprezintă „forţări ale organismului, orientări forţate spre a slăbi, spre a nu depune. Atâta timp cât medicaţia studiată clinic se poate da doar pe o perioadă scurtă de timp şi nu prezintă garanţie că rezultatele se menţin, trebuie să încercăm să renunţăm la anumite obiceiuri proaste şi să ne străduim să slăbim prin metode naturale”, spune Lygia Alexandrescu.

Pe lângă cele două tipuri de medicaţie farmacologică, există şi o serie de suplimente alimentare – shake-uri, batoane, ceaiuri, pudre, picături. „Aici, lucrurile sunt învăluite în ceaţă. Nu avem control asupra lor, nefiind verificate de autoritatea pentru medicament”, declară Lygia Alexandrescu. Aceasta recunoaşte că unele dintre ele se vând chiar în farmacii, „sub denumirea de suplimente alimentare, lucru care este foarte generic şi neclar. Clar este că o masă de alimente nu poate fi înlocuită de un shake sau de un baton, ori de o pastilă! Însă putem să ne ajutăm de o parte dintre aceste suplimente în procesul nostru de slăbire, pentru a echilibra dieta”.

Efecte adverse: insomnie, depresie... moarte
Sfatul consultantului în nutriţie este ca, atunci când cumpărăm un supliment alimentar din farmacie, să cerem farmacistului să ne explice efectele adverse. Şi să nu cumpărăm de la vânzători ambulanţi ori de pe Internet, „pentru că fiecare dintre noi  reacţionează diferit. Chiar dacă pe ele sunt trecute denumiri precum “capsulă pentru slăbit”, “super slim”, “silhouette”, nu înseamnă că la noi vor avea doar acest efect, de slăbire. Unele dintre aceste produse conţin sibutramină, o substanţă care a fost interzisă oficial. Se regăsea în medicamentul numit Reductil, care a fost retras de pe piaţă după ce au existat câteva cazuri de deces legate de administrarea sa”. Unul dintre cele mai cunoscute eşecuri ale sibutraminei la noi a fost depistarea pozitivă la testul antidoping al fotbalistului Adrian Mutu, schimbându-i cursul carierei pentru totdeauna. Fotbalistul lua „Capsula de slăbit”.

Lygia Alexandrescu adaugă că nutriţioniştii prescriau, înainte de fi retrasă, între 5 şi 15 miligrame de sibutramină, o cantitate considerată sigură dacă era administrată sub supraveghere medicală. „Dar în capsula pentru slăbit de pe Internet veţi găsi între 80 şi 200 de miligrame de sibutramină. Deci imaginaţi- vă ce se întâmplă! Se moare. Mai mult, în unele capsule din acelaşi lot puteţi găsi 70 de miligrame de sibutramină, în altele 120.”
Sibutramina reduce apetitul, cu riscul de a produce tulburări cardiace precum tahicardie, depresie, tendinţe de suicid, atac de panică, insomnie (structura este similară amfetaminei), pe lângă tulburări de metabolism.

În prezent, singura medicaţie aprobată pentru managementul obezităţii este orlistatul, un inhibitor al absorbţiei de grăsime (deci din cea de-a doua categorie de medicamente). Se găseşte pe piaţă sub două forme farmaceutice - de 120 mg (Xenical, produs de Roche) şi de 60 mg (Alli, producător Glaxo Smith Kline).
Medicamentul Xenical este indicat în asociere cu o dietă moderat hipocalorică, pentru tratamentul pacienţilor obezi cu un indice de masă corporală mai mare sau egal cu 30 kg/m2, sau pentru pacienţii supraponderali (IMC = 28 kg/m2), care suferă de mai multe afecţiuni. Este comercializat de peste zece ani şi a fost prescris unui număr de 38 de milioane de persoane din întreaga lume, conform producătorului, compania Roche.

Potrivit unui studiu canadian publicat în urmă cu doi ani de revista Archives of Internal Medicine, substanţa orlistat ar putea provoca insuficienţă renală acută. Studiul mai arată că medicamentul Xenical poate avea succes numai în combinaţie cu un meniu scăzut de grăsimi, un regim alimentar sănătos şi un program de exerciţii. Dacă dieta rămâne dezechilibrată (conţinut ridicat de zahăr, alimente procesate sau alcool), nu mai asigură pierderea în greutate.

Acelaşi aspect îl confirmă şi studiile robuste din spatele produsului Alli. Pastilele, admistrate fără o dietă, nu au rezultatul scontat şi pierderea în greutate depinde de schimbări comportamentale pe termen lung. Nu sunt recomandate curele mai lungi de şase luni şi trebuie făcute numai cu supraveghere medicală. „Folosirea permanentă a acestor medicamente creează dependenţă, duce la dereglări de metabolism, tulburări de ritm cardiac şi afective, edeme, hipertiroidism, tiroidită autoimună, cancer de col uterin, mastoze chistice, impotenţă”, avertizează specialistul în nutriţie.

Lygia Alexandrescu este cât se poate de tranşantă: „Sfatul meu este să apelăm la medic atunci când dorim un adjuvant în tratamentul de slăbire. Sau, cel puţin la farmacist, pentru a afla efectele adverse. Se recomandă un set complet de analize, pentru a afla dacă organismul suportă anumite tipuri de medicaţie. Şi să nu cumpărăm niciodată medicamente sau suplimente alimentare de la persoane care nu au pregătire medicală.”

Piaţa suplimentelor alimentare, un adevărat univers paralel
Pe de o parte, avem pacienţii conştiincioşi, care merg la medic pentru o dietă personalizată şi sunt dispuşi să facă eforturi pentru a deveni sau redeveni supli şi sănătoşi. Pe de altă parte, sunt toţi ceilalţi, o piaţă uriaşă de consumatori care îşi doresc o schimbare şi care navighează pe forumurile de pe Internet pentru a afla care sunt cele mai eficiente produse. Pe alocuri, în aceste forumuri, poţi găsi adevărate poveşti de groază, despre depresii grave, despre boală, despre revenirea la greutatea iniţială, ba chiar dublarea şi triplarea numărului de kilograme pierdute iniţial. Aceste poveşti sunt însă puse în umbră de strigătele victorioase ale celor care au reuşit. De ce nu am reuşi şi noi? În farmacii şi câteva reţele de multilevel marketing vei găsi ceaiuri, prafuri, tablete, siropuri şi soluţii. Unele conţin extracte ce accelerează arderile - guarana, citrin, chitosan, cofeină etc., altele conţin fibre vegetale care dau senzaţia de saţietate şi scad apetitul (acelaşi efect îl are şi sibutramina, care promite efecte rapide, dar cu consecinţe grave asupra sănătăţii). Cele cu conţinut de aminoacizi reduc stratul adipos şi promit să păstreze masa musculară. Cele mai multe produse sunt comercializate ca produse minune - unele chiar declarând că nu necesită dietă pentru a asigura pierderea în greutate. Nu te încrede în asemenea promisiuni, spun nutriţioniştii, fiindcă aceste suplimente sunt doar adjuvante în cura de slăbire, care nu pot avea efect fără o dietă hipocalorică şi sport.

Dar sunt măcar sigure pentru sănătatea noastră? Marea majoritate afirmă că sunt „dovedite clinic” sau „certificate medical”. Nu lua în considerare aceste din urmă afirmaţii, spun experţii. Potrivit profesorului David Haslam, preşedinte al Forumului Naţional de Obezitate din Marea Britanie, un „supliment alimentar certificat medical” este „o lacună juridică, nu o marcă de siguranţă. Permite acelei companii să se folosească de lacunele legilor”. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de produsele din categoria „medicamente” sau „produse alimentare”, suplimentele alimentare nu trebuie să furnizeze niciun fel de dovadă de eficacitate. În ceea ce priveşte menţiunea „dovedit clinic”, unii producători aduc studii de cercetare pentru a dovedi promisiunile lor, însă profesorul Haslam subliniază că, deşi studiile arată că ingredientele pot avea un mic efect de slăbire, în cele mai multe cazuri nu există nicio dovadă că produsul aflat în capsulele respective duce la orice pierdere în greutate.

Nu cumpăra pastile de pe piaţa neagră
Specialiştii insistă asupră pericolului achiziţionării unor produse falsificate, aflate pe piaţa neagră sub denumiri sau aspecte similare celor mai populare tratamente pentru slăbit. Un studiu sponsorizat de compania farmaceutică Pfizer în 2010 arăta că, după un control realizat timp de două luni, la nivelul Uniunii Europene, au fost depistate 34 de milioane de tablete false; 62% dintre medicamentele achiziţionate on-line sunt false sau sub standardele cerute; 21% dintre cele 14.000 de persoane din 14 state care au răspuns la chestionare au cumpărat astfel de medicamente, pe primul loc aflându-se medicamentele pentru slăbit, iar pe locul doi tratamentele pentru disfuncţiile erectile.

Ce ingrediente conţin suplimentele alimentare?
Chitosanul este un complex special de fibre, extras din crustacee, care intră în componenţa unor suplimente alimentare folosite în controlul greutăţii. Poate bloca în mod natural absorbţia grăsimilor, ducând la scăderea nivelului de colesterol şi la pierderea în greutate. Dar la efecte secundare intră inhibarea absorbţiei de minerale şi vitamine solubile în grăsimi, iar la contraindicaţii, asocierea cu medicamente cu efect anticoagulant şi alergiile la fructe de mare. Verdictul unui studiu asupra acestui produs extrem de popular (şi care s-ar putea aplica multor altor suplimente) este acela că ar putea ajuta organismul să elimine grăsime, dar eficienţa oricărui produs cu chitosan va depinde de „biodisponibilitate” - gradul în care este absorbit de organism.

Tot din mare vin şi alte ingrediente recunoscute pentru efectul lor în pierderea în greutate şi combaterea celulitei: algele marine. Extractele din diverse alge stimulează tiroida, crescând astfel rata metabolică. Printre efectele secundare se numără creşterea tensiunii arteriale, reacţii alergice şi hipertiroidism. Există o gamă largă de suplimente care promit scăderea masei adipoase prin efectul lor laxativ şi diuretic. Dar medicii avertizează că, deşi detoxifierea este un procedeu sănătos pentru aproape orice organism, atunci când este făcută prin metode naturale (dietă vegetariană, post etc.), pe termen lung poate duce la deshidratare şi pierderea mineralelor din organism. Nu există studii care să dovedească faptul că pierderea kilogramelor este permanentă. Metabolismul rămâne acelaşi, prin urmare, odată cu încetarea efectelor laxativ şi diuretic, kilogramele revin. Suplimentele care conţin extract de ceai verde, de piper negru, capsaicina (din ardei iute), mate, guarana, cresc metabolismul prin ridicarea căldurii corpului (un proces numit termogeneză). Pot însă provoca efecte secundare similare cofeinei, cum ar fi dureri de cap, tahicardie şi probleme cu somnul. În unele cazuri, chiar pot avea efect asupra ratei metabolice şi ar putea ajuta la pierderea în greutate şi reducerea grăsimii corporale, dar numai asociate cu o dietă şi cu schimbarea stilului de viaţă.

Fibrele insolubile (incluse în batoane, de pildă) absorb apa şi acţionează ca un agent de grupare pentru a umple stomacul, astfel încât să nu mai simţi foame. Dar, avertizează Lorraine McCreary, care conduce un reputat serviciu de consiliere în nutriţie din Scoţia, „pot provoca balonare şi gaze, iar utilizarea excesivă ar putea interfera cu absorbţia altor medicamente şi a substanţelor nutritive”. Iar Lygia Alexandrescu, care la rândul său conduce un serviciu de consiliere similar în România, susţine că „un baton de fibre sau un pahar de shake nu pot şi nu vor înlocui o masă zilnică” şi nu poate fi credibil faptul că, dacă le-ar înlocui, ar duce la pierderea în greutate, atâta vreme cât stilul de viaţă nu se schimbă. Cu alte cuvinte, degeaba consumi un baton la prânz, dacă începi ziua cu omletă cu şuncă şi o închei cu friptură şi cartofi prăjiţi.

Cele mai cunoscute produse pentru slăbit
Capsula pentru slăbit ArpFarm are ingrediente naturale şi se bazează pe vechi reţete chinezeşti pentru scăderea apetitului şi intensificarea metabolismului, cu efecte secundare precum hipertensiune, senzaţie de greaţă, senzaţie de leşin. Este populară pe piaţa pastilelor de slăbit, de aceea se găseşte şi în vârful listei produselor contrafăcute. Administrarea acestora din urmă poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii, precum cancer de col uterin, mastoze chistice, impotenţă. Pastilele pentru slăbit Super Slim au conţinut şi efecte similare Capsulei de slăbit, iar variantele contrafăcute de pe piaţa neagră conţin sibutramină şi se comercializează pe Internet. Asemănătoare ca aspect cu cele care se vând doar prin distribuitori autorizaţi, pastilele false au efecte adverse precum tulburări cardiace, ameţeli, insomnie, atac de panică, impotenţă, tulburări ale tiroidei.

Heritage Elite conduce la pierderea în greutate prin termogeneză, capacitatea organismului de a produce căldura. Medicamentul se administrează conform indicaţiilor medicului, în funcţie de metabolismul fiecăruia.

Regenon este un anorexigen care poate fi recomandat persoanelor care suferă de obezitate doar de către medic, pentru riscul crescut de apariţie a reacţiilor adverse.

Pastilele Vitaritma Fitness, lansate de câţiva ani de producătorul român de medicamente Labormed Pharma, conţin L- Carnitina şi coenzima Q10.

L-Carnitina este un supliment nutritiv folosit de sportivi şi recomandat în curele de slăbire, însă trebuie însoţit de o dietă alimentară foarte strictă. Este produsul pe care l-a adăugat Nicoleta Luciu la o dietă personalizată şi exerciţii fizice intense, pentru a slăbi 22 de kilograme în două luni.

Normoponderol, pastile naturiste produse de Centrul de Cercetare şi Prelucrare Plante Medicinale PLANTAVOREL, este recomandat pentru obezitate şi constipaţie cronică (una dintre cele mai des întâlnite cauze ale obezităţii).

Alcachofa de Laon, creat de Solchem Nature, Barcelona, este un nou produs de detoxifiere şi slăbire cu extract lichid de anghinare. Se prezintă sub formă de suc şi ceai şi promite să dea rezultate fără dietă. Beneficiind de trendul favorabil, un alt producător a lansat la scurt timp Alcachofa Forte. Se anunţă a fi de patru ori mai concentrat decât Alcachofa de Laon şi de trei ori mai ieftin.

Compania Herbalife deţine o cotă de piaţă de 33% din Categoria de Control al Greutăţii la nivel global (Euromonitor 2011), ceea ce le permite să poziţioneze longevivul Shake Formula 1, înlocuitor de masă, ca fiind numărul 1 în lume.
În România, peste 4 milioane de persoane suferă de obezitate: 30% dintre femei şi 20% dintre bărbaţi, potrivit studiilor Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”.

Ce spun „pacienţii”
Dan, 35 de ani:
„Am comandat de pe Internet un produs chinezesc pentru slăbit. Îmi doream să slăbesc 8 kilograme, ceea ce am şi reuşit în cele din urmă, deşi am întrerupt tratamentul la jumătate. Îmi dădea insomnie şi o stare de agitaţie pe care nu le mai avusesem până atunci. Nu am mai revenit la greutatea iniţială.”

Raluca, 32 de ani:
„Am folosit acum vreo trei ani un produs de la plafar timp de o lună. Am aflat mai târziu că avea sibutramină. Pe vremea aia aveam vreo 63 de kilograme la 1,72 m, am reuşit să slăbesc până la 58 cu ele, dar apoi le-am pus la loc în câteva luni. Dacă vrei să slăbeşti sănătos, cel mai bine e să ţii o dietă şi să faci exerciţii cam o dată la două zile şi o să vezi că rezultatele nu vor întârzia să apară. Eu oscilez acum între 54- 55 de kilograme şi mă menţin de un an de zile cu o dietă sănătoasă (fără prăjeli, pâine albă, zahăr, alcool) şi cu exerciţii (alergat, cardio).”

Ioana, 27 de ani:
„Eu am luat în repetate rânduri pastile pentru slăbit, iar acum plătesc scump. Da, pe moment te simţi bine, slăbeşti rapid, dar apoi... e jale! Am luat prima dată în urmă cu doi ani şi am repetat tratamentul după şase luni. Am trecut prin depresie, am probleme cu inima, nu mai am poftă de sex (şi sunt proaspăt căsătorită). Am slăbit pe moment, iar acum tot grăsuţă sunt. Aş da timpul înapoi ca să fiu perfect sănătoasă ca înainte.”

Melania, 30 de ani:
„Am încercat o singură zi capsula de slăbit. Stare proastă în general, insomnie, agitaţie, ameţeală, urechi înfundate, tahicardie. Şi nu pentru că nu aş fi mâncat nimic, chiar am mâncat mai mult decât de obicei, am băut multă apă, am evitat cafeaua. Aveam o stare psihică ciudată. M-am speriat şi am oprit tratamentul.”

Daniel, 39 de ani:
„În urmă cu doi ani, am început să ţin tratamentul de control al greutăţii recomandat de o companie multi level marketing, ba am devenit şi distribuitor. Aveam 20 de kilograme în plus. După 3 luni, slăbisem 10 kilograme. Pentru că nu slăbeam mai mult de atât, mi-am pierdut motivaţia şi am încetat să mai iau suplimentele respective. Acum am aproape 40 de kilograme peste greutatea mea normală. Abia acum sunt, oficial, obez. Nu cred că mai e nevoie să comentez, nu?”