Maciej Lopinski, consilier al presedintelui Andrzej Duda, a precizat că proiectul normativ prevede un curs de schimb 'corect' al francului pentru fiecare contract de credit, care va fi utilizat pentru a converti ratele din franci în zloţi. Lopinski nu a estimat însă care vor fi costurile acestui plan, care ar urma să fie calculate de Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar (KNF).

Ministrul polonez de Finanţe, Pawel Szalamacha, a apreciat că proiectul de act normativ prezentat de administraţia prezidenţială cu privire la conversia creditelor în zloţi este 'în general' acceptabil, dar mai trebuie clarificate unele aspecte. Imediat după dezvăluirea proiectului, acţiunile PKO BP, cea mai mare bancă poloneză, au scăzut cu 3,6% în timp ce acţiunile Getin Noble Bank au pierdut 6%.'Lipsa detaliilor creează şi mai multă incertitudine şi speculaţii, ceea ce a provocat o reacţie nervoasă', a declarat Jaroslaw Oldakowski, broker la Millennium.

Analiştii de la mBank, divizia poloneză a grupului german Commerzbank, au estimat că, dacă toţi debitorii eligibili vor lua parte la acest program, costurile s-ar putea ridica la 32 miliarde de zloţi (opt miliarde de dolari), adică dublu faţă de profiturile combinate realizate de sectorul bancar în 2014. Creditele ipotecare în franci elveţieni reprezintă 14% din totalul creditelor din sectorul bancar şi sunt echivalente cu 8% din Produsul Intern Brut al Poloniei.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci, contractate în principal în 2007 şi 2008, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în condiţiile în care francul elveţian s-a apreciat cu 80% în raport cu zlotul iar conversia creditelor ipotecare în moneda locală a devenit un subiect de dispută politică.

Separat, Legislativul de la Varşovia a adoptat vineri o lege privind taxarea activelor instituţiilor financiare, care potrivit unui avertisment anterior al Băncii Centrale Europene ar putea să încurajeze băncile să asume riscuri mai mari. În luna decembrie, guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat că o introducere simultană a taxei pe bănci şi a celei privind conversia creditelor ipotecare ar provoca probleme grave pentru unele bănci.

Sectorul bancar polonez este relativ bine capitalizat însă profitabilitatea este scăzută iar taxa pe activele bancare ar putea să consume o mare parte din profiturile băncilor în următorii ani. Aproximativ 60% din sectorul bancar din Polonia este dominat de băncile străine precum Santander (Spania), UniCredit (Italia) sau Commerzbank (Germania), scrie agerpres.