"Vor fi vremuri dintre cele mai neplacute", a subliniat autorul studiului, Charles Bardeen la conferinta anuala a Societatii americane de geofizica. "Prabusirea unui asteroid cu diametru de un kilometru pe suprafata unuia dintre continente, va crea un crater de 15 kilometri. Atmosfera se va umple cu tone de praf, iar incendiile generate vor arunca alte tone de cenusa", a adaugat cercetatorul.

Potrivit aprecilor sale, toate aceste particule vor ramane in atmosfera terestra cel putin sase ani. Incalzite de razele soarelui, ele se vor ridica in stratosfera. Acest lucru va accelera reactiile chimice, care distrug stratul de ozon. Prin urmare, acesta din urma se va reduce cu 55%, iar la tropice razele ultraviolete vor crestere pana la valori mortal de periculoase. 

In acelasi timp, cenusa si praful vor diminua cantitatea de lumina solara care ajunge pe suprafata Pamantului cu 60-70%, temperatura reducandu-se, in aceste conditii, cu opt grade Celsius, ca in cele mai aspre perioade glaciare. Racirea globala va micsora cu 50% volumul de precipitatii, cu efect catastrofal asupra recoltelor in intreaga lume, practic.

Din fericire pentru omenire, eventualitatea ca un asteroid de astfel de dimensiuni sa cada pe Terra este foarte mica. Nici unul dintre cei 879 de astfel de asteroizi cunoscuti nu reprezinta un pericol pentru planeta albastra, precizeaza Space.com.