De atunci, acest proces a devenit o operaţiune standard în laboratoarele de optică cuantică din lumea întreagă. De fapt, doar anul trecut, două echipe de cercetători separate au coordonat prima teleportare cuantică din lume în afara unui laborator ştiinţific. În 2017, cercetătorii din China au dus procesul cu un pas mai departe: ei au teleportat cu succes un foton de pe Terra la bordul unui satelit ce orbitează la o altitudine de peste 500 de kilometri.

Satelitul, denumit Micius, este un fotoreceptor deosebit de sensibil, capabil să detecteze stările cuantice ale fotonilor lansaţi de la sol. Satelitul Micius a fost lansat pentru a permite oamenilor de ştiinţă să testeze diverse concepte tehnologice de bază ale fizicii cuantice, precum inseparabilitate, criptografie şi teleportare.

Noua teleportare a fost anunţată sub forma unuia dintre primele rezultate obţinute în urma acestor experimente. Savanţii chinezi nu numai că au reuşit să teleporteze primul obiect din istorie de la sol pe orbita terestră, ci au creat şi prima reţea cuantică satelit-sol, doborând recordul de distanţă pentru o măsurare a inseparabilităţii cuantice.

"Teleportarea pe distanţă lungă a fost recunoscută ca un element fundamental în protocoale precum reţelele cuantice la scară mare şi calculul distribuţiei cuantice", a declarat un reprezentant al echipei chineze pentru MIT Technology Review. "Precedentele experimente de teleportare în destinaţii îndepărtate s-au limitat la distanţe de ordinul unei sute de kilometri, din cauza pierderii fotonului în fibrele optice sau canalele terestre prin spaţiu liber".

Definiţia teleportării

Este un proces destul de diferit faţă de cele prezentate în diverse producţii SF, precum franciza "Star Trek". Teleportarea cuantică se bazează pe inseparabilitatea cuantică - situaţia în care un set de obiecte cuantice (precum fotoni) se formează în acelaşi moment într-un spaţiu. În acest fel, ei împărtăşesc aceeaşi existenţă. Acea experienţă comună continuă şi atunci când fotonii sunt separaţi - ceea ce înseamnă că măsurătorile efectuate asupra unuia influenţează imediat starea celuilalt, indiferent de distanţa dintre ei.

Această legătură poate fi folosită pentru a transmite informaţie cuantică, prin "descărcarea" informaţiei asociate unui foton - cu ajutorul unei legături inseparabile - celuilalt foton. Al doilea foton preia identitatea primului, scrie agerpres.

Aceasta este teleportarea

În cazul particular al experimentului cercetătorilor chinezi, aceştia au creat perechi inseparabile de fotoni la sol, cu o rată de aproximativ 4.000 pe secundă. Apoi, unul dintre fotoni a fost trimis pe satelit, celalalt fiind pastrat la sol. În final, savanţii au măsurat fotonii de la sol şi de pe orbită, pentru a confirma că acea legătură de inseparabilitate s-a produs cu adevărat.

De subliniat ca, deocamdta, teleportarea unor obiecte mari este imposibilă. În teorie, nu există o limită maximală pentru distanţa unei teleportări, însă inseparabilitatea cuantică este fragilă, iar legătura fotonică poate fi întreruptă cu uşurinţă. În pofida acestor limitări, noul experiment deschide calea pentru noi studii şi mai ambiţioase în domeniul teleportării cuantice, au afirmat oamenii de ştiinţă din China.