Potrivit acestuia, liberalizarea se întâmplă în acelaşi timp cu creşterea preţurilor în piaţă, ceea ce este o coincidenţă, întrucât scumpirile nu sunt cauzate de liberalizare, ci de condiţiile din piaţă. "Nu aş vrea să se creeze confuzia că din cauza liberalizării au crescut preţurile, ci din cauza condiţiilor din piaţă", a continuat Lungu.

El a arătat că, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), adică piaţa spot a bursei OPCOM, media aritmetică a preţurilor pe primele opt luni din 2017 a crescut cu 64% faţă de anul trecut, creştere pe care a catalogat-o ca fiind "substanţială", în condiţiile în care cantitatea tranzacţionată a fost doar cu 3% mai mare.

"În ceea ce priveşte contractele cu livrare anul următor, în special cele de pe OTC (platforma Over the Counter - n.r.), observăm o creştere de 3,5% pentru luna aprilie, 8,8% pentru luna mai şi de 23% pentru august, comparativ cu contractele încheiate în anul 2016 pentru 2017. Deci vara a fost mai năprasnică decât ce s-a întâmplat în iarnă", a continuat preşedintele AFEER.

Preţurile din contractele cu livrare în 2019 sunt în uşoară scădere, cu câţiva lei faţă de 2018, respectiv 190-193 de lei pe MWh, a mai spus Lungu. Potrivit reprezentanţilor AFEER, există un număr de 750-800 de consumatori casnici care au trecut din regim reglementat în cel concurenţial, din totalul de circa 8 milioane, scrie agerpres.

"După 1 ianuarie nu ne aşteptăm la o explozie a numărului consumatorilor casnici care îşi schimbă furnizorul, ci ne aşteptăm să continue trendul", a susţinut Lungu. Un alt aspect asupra căruia au atras atenţia oficialii AFEER este faptul că ofertele furnizorilor se referă la preţul propriu-zis al energiei, şi nu la factura finală.